Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Κάλεσμά “για συμπόρευση όλων των υγιών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων του κλάδου”.


                                                                     ε ρ α
Εκπαιδευτικοί ριζοσπαστικής αριστεράς Π.Ε.

Συνάδελφοι-συναγωνιστές της  «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.»

 

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά σας “για συμπόρευση όλων των υγιών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων του κλάδου”, με στόχο την ανατροπή του συνδικαλιστικού καταστημένου και των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ  και την αναπτέρωση της ελπίδας των συναδέλφων της βάσης για ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Η κυβέρνηση των μνημονίων και της υποδούλωσης της χώρας μας στο διεθνές κεφάλαιο, όσο παραμένει στην εξουσία γίνεται πιο επικίνδυνη: ξεπουλά πλέον και τα ασημικά!
Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων έπεσε βίαια στα επίπεδα της δεκαετίας του ’70 και του ’80, οι άνεργοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες, οι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό και τα μέτρα φορολόγησης των ακινήτων κινδυνεύει με δήμευση η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 50% περίπου, η ανεργία τετραπλασιάστηκε και η πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται σε συνθήκες ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασία, μένοντας απλήρωτοι για μήνες, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει με το νέο μισθολόγιο νέες μειώσεις στους κατώτερους μισθούς των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζονται, ήδη σχεδιάζονται 6.500 νέες μέχρι τέλος του 2014, ενώ με το νέο σύστημα της «αξιολόγησης» επιχειρείται η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού απολύσεων. Παρά τα αδιέξοδα που έχουν εμφανιστεί από την εφαρμογή του νέου Πειθαρχικού Δίκαιου και τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων που έχει αναπτυχθεί, η Κυβέρνηση αρνείται κάθε αλλαγή, έχοντας στόχο την ποινικοποίηση της κοινωνικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Στόχο να περιοριστούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι δυνατότητες αντίδρασης των εργαζομένων θα έχει και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή.
 Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και η ανταποδοτικότητα στις όποιες κοινωνικές παροχές και στις παροχές υγείας, καθώς και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων έχει φέρει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε απόγνωση και την κοινωνία σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.
Το ασφαλιστικό και οι συντάξεις οδηγούνται στη λαιμητόμο, αφού μετά τη διαχρονική, μεταπολεμική καταλήστευσή τους και το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων με το PSI των κυβερνήσεων του μνημονίου, προετοιμάζουν το τελειωτικό χτύπημα, για να «εισέλθουμε» στο νέο σύστημα, όπου το κράτος θα εγγυάται τη «σύνταξη» των 360€.
Όμως αυτό που προκαλεί τα αισθήματα των εργαζομένων και του λαού μας είναι ότι συνεχίζουν να μας «δουλεύουν». Μεγαλόφωνα αναγγέλλουν ότι τα μνημόνια τελείωσαν και η τρόικα φεύγει, θεωρώντας ότι απευθύνονται σε «ιθαγενείς», που δεν καταλαβαίνουν ότι τρόικα και μνημόνια είναι όλo το πλέγμα των αντεργατικών, αντιδημοκρατικών μέτρων που έχουν ληφθεί, ότι είναι η συνέχιση της ίδιας αντεργατικής πολιτικής που εντείνεται, είναι η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και η διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων, είναι ο αυταρχισμός και η κατάργηση δικαιωμάτων. Και αυτά όχι μόνο παραμένουν, αλλά θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι και ο μοναδικός δρόμος που μας έχει απομείνει. Αλίμονο αν αποτελεί μοναδική μας επιλογή, η φτώχεια και η εξαθλίωση.

   Πρέπει το επόμενο διάστημα να οργανωθεί ο νέος κύκλος μεγάλων κινητοποιήσεων που θα βάλουν τους εργαζόμενους και το λαϊκό παράγοντα στο προσκήνιο και θα δρομολογήσουν εξελίξεις που θα ανατρέψουν την πολιτική του Μνημονίου και την κυβέρνηση που την υλοποιεί. Είναι χρέος των αριστερών, προοδευτικών, ριζοσπατικών και αγωνιστικών δυνάμεων απέναντι στην κοινωνία, να βοηθήσουν στην προετοιμασία και την οργάνωση αυτών των κινηματικών διεκδικήσεων των εργαζομένων με προτάσεις που όχι μόνο θ’ αντιπαρατίθενται στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, αλλά θα ορίζουν ένα νέο πεδίο αγώνων και ανατροπών διεκδικώντας μια συνολική και ριζική αλλαγή τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.  

Υποταγμένος συνδικαλισμός

     Στους συνδικαλιστικούς χώρους οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν αντιστέκονται σ’ αυτές τις πολιτικές, όχι μόνο βρίσκονται μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά συνήθως βάζουν πάγο στους κοινωνικούς αγώνες όποτε ξεσπούν, και προσπαθούν να εκτονώσουν την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, διευκολύνοντας με την πρακτική τους να περάσει στον κόσμο η αντίληψη ότι είναι αναπόφευκτο κακό αυτή η πολιτική.
       Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συγκεκριμένες ηγεσίες ανέχτηκαν και στήριξαν όλες τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Άφησαν στο απυρόβλητο όλη τη μνημονιακά πολιτική για την εκπαίδευση, επέτρεψαν την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού, έγιναν συνεταίροι του αυταρχισμού και της αλαζονείας της εξουσίας, συνοδοιπόροι σήμερα του Υπουργείου στον ευνουχισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και στην αποτροπή και της παραμικρής έστω συνδικαλιστικής διεκδίκησης.
     Γι’ αυτό κι εμείς αφήνουμε τους «υπεύθυνους» συνομιλητές του Υπουργείου στις δάφνες τους και στρεφόμαστε μέσα στον κλάδο με αποφάσεις, γενικές συνελεύσεις, συντονισμό με συλλόγους και με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα, για πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ανοιχτών μορφών δράσης, με στόχο την ενδυνάμωση του αγώνα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές.
   Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο έχουμε την πολυτέλεια να τραγουδάει ο καθένας τα δικά του τραγούδια; Εμείς λέμε, όχι, συνάδελφοι. Οι κατακερματισμένες αντιμνημονιακές δυνάμεις του κλάδου απαιτείται να πορευτούν ενωτικά. Μπορούμε και πρέπει με την οργάνωση, συσπείρωση, ενότητα και κινητοποίηση των εργαζομένων να ξεπεράσουμε την συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ- ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) .
     Μπορούμε και πρέπει μέσα από την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων να διαμορφώσουμε ένα διακριτό αγωνιστικό συνδικαλιστικό ρεύμα, που θα διεκδικήσει την πλειοψηφία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα αγωνιστεί για την ανασυγκρότησή του σε διεκδικητική, ταξική κατεύθυνση.
      Δεν είναι από ρομαντισμό που επιμένουμε. Σε τούτη τη φάση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, απάντηση είναι τα ενωτικά σχήματα. Οφείλουμε την ενωτική εμπειρία σε αρκετούς συλλόγους της χώρας να την προχωρήσουμε παντού και στη ΔΟΕ.
       Η κοινή κάθοδος όλων των αριστερών, προοδευτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, ως πρώτο βήμα, στις υπηρεσιακές εκλογές (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ) με όλα τα ρεύματα ιδεών (Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις, ΠΑΜΕ Εκπ/κών, ΕΡΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε., Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία,  τους ανένταχτους, τους ανεξάρτητους και κάθε κινηματική δύναμη), είναι η μόνη απάντηση του κινήματος τόσο στην αλαζονεία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, όσο και στην αναξιοπιστία του συναινετικού δικομματισμού (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ).
     Είναι αυτονόητη η πολιτική και συνδικαλιστική αυτονομία κάθε οργανωμένης συλλογικότητας στο πλαίσιο αυτής της ενωτικής προσπάθειας που στοχεύει σε μια νέα μορφή συνδικαλισμού της πράξης και της ανατροπής. Η ιδεολογική καθαρότητα, τα φοβικά σύνδρομα, η επάρκεια των συνδικαλιστικών μαγαζιών, οι μικροηγεμονισμοί και οι αγωνιστικές αποκλειστικότητες δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις της δικής μας αριστεράς.
     Είναι ανάγκη να σπάσει η Ιερή Συμμαχία των «υπεύθυνων» συνομιλητών της κυβέρνησης (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ). Είναι ανάγκη να ξαναγυρίσει η ελπίδα των μεγάλων αγώνων, η χαρά της πλατιάς συμμετοχής και το όραμα των μεγάλων ανατροπών.

 

Από τη Γραμματεία της ΕΡΑ

4/9/2014

 

 

 

Δ.Ο.Ε.Αξιολόγηση – χειραγώγηση. Συνεχίσουμε και εντείνουμε τον αγώνα, λέμε ΟΧΙ στον αυταρχισμό της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ


                                                       Δ.Ο.Ε.


                                                                               Αρ. Πρωτ.1020
 
                                             
Αθήνα 5/9/2014
 
Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

                                                                                             Κοιν.: Μ.Μ.Ε.

 

ΘΕΜΑ : Αξιολόγηση – χειραγώγηση. Συνεχίσουμε και εντείνουμε τον αγώνα, λέμε ΟΧΙ στον αυταρχισμό της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ

 
               
Σε όλη τη διάρκεια της περσινής συνδικαλιστικής χρονιάς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με όλες τις ενέργειες και τις αποφάσεις του κινήθηκε στην κατεύθυνση της ανάδειξης της αντίθεσης του Κλάδου των εκπαιδευτικών στην επιχειρούμενη εφαρμογή της αξιολόγησης που χειραγωγεί, κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς και οδηγεί στη μισθολογική – βαθμολογική καθήλωση και τις απολύσεις. Μέσα από μια σειρά κειμένων υπογραφών, απεργιακών κινητοποιήσεων, ενεργειών άρνησης υλοποίησης των εντολών εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης ο Κλάδος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιστάθηκε δυναμικά και απάντησε με τη στάση του στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας.

                 Η νέα πολιτική ηγεσία, παρά τις προσδοκίες που προσπάθησε να καλλιεργήσει για την υιοθέτηση πολιτικής διαλόγου και συναίνεσης, πολύ γρήγορα αποκάλυψε τις προθέσεις της που δεν είναι άλλες από τη συνέχιση της εφαρμογής της ίδιας αντιπαιδαγωγικής – αντιεπιστημονικής αξιολόγησης που υπηρετεί αποκλειστικά τη «λογική» της «αξιολόγησης» ως εργαλείο μισθολογικής- βαθμολογικής στασιμότητας και απολύσεων.
 Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το ζήτημα της αξιολόγησης με την ίδια ακριβώς μεθόδευση απασχόλησε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης έρχονται να ενισχύσουν σημαντικά τη στρατηγική της Δ.Ο.Ε. και να θωρακίσουν τους εκπαιδευτικούς που στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς καλούνται να καταθέσουν τους φακέλους τους ώστε να αξιολογηθούν.
Η τελευταία απόφαση (21-8-2014) του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ σε ότι αφορά την εκπαίδευση αναφέρει ότι «το Γ.Σ. με ψήφους 45 Υπέρ και 20 παρόντες αποδέχθηκε την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και με απόλυτη πλειοψηφία ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ  την προκήρυξη Απεργίας – Αποχής από όλες τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, αλλά και της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και κάθε διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται σε υλοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (ν. 4024/11, ν. 4142/13, ΠΔ 152/13, ν. 3848/10, ν. 3679/10)…η  απεργία θα εκκινήσει την 30η Αυγούστου 2014 έπειτα, δηλαδή, από την πάροδο τεσσάρων εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση εξωδίκου δηλώσεως της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στα αρμόδια Υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και λοιπές υπηρεσίες, δια της οποίας γνωστοποιούνται το περιεχόμενο της αποφάσεως αυτής και τα αιτήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ενώ σε περίπτωση μη ικανοποίησης αυτών θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης...»
  Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ παράνομες και καταχρηστικές και να επιτύχει την έκδοση δικαστικής απόφασης που να επιβάλλει την αναστολή εφαρμογής τους έπεσε στο κενό αποτυγχάνοντας παταγωδώς. Τόσο η 2395/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όσο και η πιο πρόσφατη 4843/2014 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών δικαίωσαν πανηγυρικά την ΑΔΕΔΥ.

                 Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά θα χαρακτηριστεί από την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ  να επιβάλλει την αξιολόγηση – χειραγώγηση. Ήδη μέσα στο καλοκαίρι κλήθηκαν Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι να υποβάλουν φάκελο αξιολόγησής τους. Στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΑΙΘ, το ίδιο θα κληθούν να κάνουν, σε πρώτη φάση, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και στη συνέχεια όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν.

                 Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πιστό στη μέχρι τώρα πορεία του και ενισχυμένο από τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ καλεί τους συναδέλφους να αρνηθούν να υλοποιήσουν τους ολέθριους, για τη δημόσια εκπαίδευση, σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Τους καλεί να μείνουν συνεπείς στο δρόμο που όλοι μαζί χαράξαμε με την ακύρωση στην πράξη – ευτελισμό της διαδικασίας της Α.Ε.Ε. αλλά και της δυναμικής στάσης αποχής των Διευθυντών των σχολικών μονάδων από τις επιμορφώσεις για την αξιολόγηση.

  Τους καλεί να μην υποβάλουν φακέλους για την αξιολόγησή τους ώστε να  ακυρώσουν τις προσπάθειες του ΥΠΑΙΘ για την επιβολή της αξιολόγησης των ποσοστώσεων και των απολύσεων. Οι αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. και της ΑΔΕΔΥ παρέχουν πλήρη κάλυψη. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Η απάντηση μας πρέπει να είναι δυναμική και η άρνηση ηχηρή.

                 Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με σειρά περιφερειακών συσκέψεων που ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά και μέσα από την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και Ολομέλειας Προέδρων, σε συντονισμό με την ΟΛΜΕ, θα συγκεκριμενοποιήσει όλα τα αγωνιστικά βήματα τόσο για την ακύρωση της προσπάθειας εφαρμογής της αξιολόγησης όσο και του συνόλου της πολιτικής που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

 

 

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ο εμπαιγμός των αναπληρωτών και των κυβερνητικών Βουλευτών


Ο εμπαιγμός των αναπληρωτών και των κυβερνητικών Βουλευτών

 

Το αλαλούμ της συγκυβέρνησης συνεχίζεται, με επίκεντρο αυτή τη φορά το Υπουργείο Παιδείας. Τα «ήξεις αφήξεις» πάνε και έρχονται, εμπαίζοντας όχι μόνο τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αλλά και τους κυβερνητικούς Βουλευτές.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ενημέρωσης στον τοπικό τύπο, του Βουλευτή της ΝΔ κ. Αναγνωστόπουλου, ο οποίος επιχαίρεται για την «ευαισθησία της  κυβέρνησης» αφού αποκαθιστά την αδικία απέναντι στους αναπληρωτές και έρχεται η ίδια η ψήφιση της τροπολογίας να τους γελοιοποιήσει όλους, ακόμα μια φορά.
Να τι δημοσίευσε ο κ. Βουλευτής: «Με το νομοσχέδιο αποφασίζεται να «ξεκλειδώσει» ο πίνακας των αναπληρωτών ο οποίος παρέμεινε «κλειδωμένος», από τις 30 Ιουνίου 2010… Ως μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής διέκρινα εξ αρχής την αναγκαιότητα του «ξεκλειδώματος» του πίνακα των αναπληρωτών, όχι μόνο για την στελέχωση και την ομαλή λειτουργία των σχολείων των δυσπρόσιτων και «δύσκολων» περιοχών της Ελλάδας, αλλά και για την άρση της αδικίας που υπέστησαν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί τόσα χρόνια. Έτσι λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει μια προφανή αδικία που έγινε σε βάρος πολλών εκπαιδευτικών αποδεικνύοντας την ευαισθησία της σε θέματα που άπτονται του εκπαιδευτικού κόσμου…»
Και να τι ψηφίστηκε, όπως το έχει αναρτημένο το esos.gr: «Από το 2015 θα ισχύσει η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, καταθέτοντας σχετική νομοτεχνική διόρθωση. 
 «Επειδή η Υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι ενδεχομένως με τη διατύπωση που έχουμε κάνει την αναγκάσουμε να προσμετρήσει τα δύο προηγούμενα χρόνια τώρα που πρέπει να τοποθετήσει αναπληρωτές, μας είπε να διευκρινίσουμε ότι αυτή η προσμέτρηση θα ισχύσει από το 2015» είπε ο υπουργός Παιδείας  και πρόσθεσε « Για να μην υπάρχει θέμα ερμηνείας, το καταθέτουμε. Για εμάς ήταν πεντακάθαρο. Όμως, παρακολουθούν τη συζήτηση και λένε ότι δεν προλαβαίνουν να κάνουν τώρα την αλλαγή και έχουν δίκιο». 
Από 1-9-2012 προσμετράται η υπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών 
Η διανυθείσα  από 1-9-2012 και εντεύθεν υπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών προσμετράται και θα ισχύσει από το 2015. Οι ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας.
Τα παραπάνω προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα   στη Βουλή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr»

Μετά από όλα αυτά, είμαστε σίγουροι πως ο κύριος Βουλευτής θα συμφωνεί μαζί μας, πως δεν μιλάμε για ευαισθησία αλλά για αναλγησία της κυβέρνησης.

Είναι δυνατόν δυο ολόκληρα χρόνια να παραμένουν χαμένα;

Είναι δυνατόν να συνεχίζεις να τους εμπιστεύεσαι;

Ήρθε η ώρα να τους αγνοήσουμε, όπως αγνοούν τις ζωές μας.

 

 

                                ΚΟΙΝΗ  ΔΡΑΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Book.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                    

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338                                

www.olme.gr                                                             

e-mail: olme@otenet.gr                                                                   Αθήνα, 2/9/2014

                                                                                               

                                                                                                        ΠΡΟΣ:

                                                                                                τον Υπ. Παιδείας

                                                                                                κ. Ανδρ. Λοβέρδο       

                                                                                                τον Υφυπ. Παιδείας

                                                                                                κ. Αλ. Δερμεντζόπουλο

                                                                                                ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

                                                                                    Κόμματα Ελλην. Κοινοβουλίου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Σχετικά με το νομοσχέδιο και τις νέες τροπολογίες που κατέθεσε εσπευσμένα το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή:

 

Διαπιστώνουμε πως για μια ακόμη φορά δεν αντιμετωπίζονται τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα της εκπαίδευσης. Αποδεικνύεται πως όλη η ρητορική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας το προηγούμενο διάστημα, περί δήθεν στήριξης των εκπαιδευτικών και των δημόσιων σχολείων είχε μόνο επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.

Τα σχολεία έχουν υποστεί όλες τις συνέπειες της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ –ΔΝΤ: περικοπές δαπανών, δραματική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, προώθηση αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων, διαθεσιμότητες-απολύσεις κ.ά.

Όπως έχουμε ήδη τονίσει και στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, η θεσμοθέτηση  ενός Συμβουλίου Παιδείας με τη συμμετοχή όλων των πρώην Υπουργών Παιδείας, ανθρώπων δηλαδή που υλοποίησαν πολιτικές που είναι υπεύθυνες για τα σοβαρά προβλήματα του δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, εκτός του «επικοινωνιακού θορύβου» προφανώς δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτε το σημαντικό στο χειμαζόμενο δημόσιο σχολείο.

Το Υπουργείο Παιδείας ούτε αυτή τη φορά δεν ικανοποιεί το αίτημά μας για άνοιγμα των πινάκων  προϋπηρεσίας των αναπληρωτών – ωρομισθίων συναδέλφων μας μετά τις 30-6-10 με την αντίστοιχη κατάργηση των διατάξεων του ν.3848/10. Ως ΟΛΜΕ δεν διαφωνούμε με την αυξημένη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων περιοχών. Προφανώς όμως δεν είναι η μοριοδότηση που αφήνει τα  σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς για μεγάλο διάστημα, αλλά η πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης, που έχουν περικόψει δραματικά τους διορισμούς εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός της τεράστιας μείωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 30% περίπου, καθώς και η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους με το κλείσιμο των πινάκων (ν. 3848/2010), γεγονός που τους οδηγεί να αρνούνται την πρόσληψή τους σε απομακρυσμένες περιοχές, πόσο μάλλον όταν καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία στα μέσα της χρονιάς ή και πολύ αργότερα σε αρκετές περιπτώσεις!

Καμιά ρύθμιση, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού, δεν προωθεί ούτε σε αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και έτσι αρκετοί συνάδελφοι απειλούνται με απόλυση. 1540 εκπαιδευτικοί είναι εδώ και 14 μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ σε άλλους 85 έχει σταματήσει παράνομα η μισθοδοσία τους από 21/3/14. Αυτή η ομηρία πρέπει να σταματήσει και να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους.

Αντίθετα, με τις τροπολογίες, το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει για τέταρτη φορά (!) μέσα σε ένα χρόνο το ν.4186/13, τον οποίο οι ηγεσίες (σημερινή και προηγούμενη) θεωρούν «ευαγγέλιο». Ανακάλυψε στο τέλος Αυγούστου του 2014, ότι υπάρχουν και μετεξεταστέοι που πρέπει να εξετασθούν τον Σεπτέμβριο με το άνοιγμα των σχολείων, από καθηγητές των κατηργημένων ειδικοτήτων, αλλά και ότι τα Εσπερινά ΕΠΑΛ έχουν και Δ’ τάξη, που διαρκεί όλο το σχ. έτος 2014-2015.

Σκάνδαλο αποτελεί το νέο «δωράκι» του Υπουργείου Παιδείας στους ιδιώτες, να λειτουργήσουν για μια ακόμη χρονιά (2014-15) οι ιδιωτικές ΕΠΑΣ ενώ οι δημόσιες έκλεισαν. Αποτελούν συνέχεια των περσινών, χαριστικών στους ιδιώτες, ρυθμίσεων του ν. 4172/13 για την κατάργηση των ειδικοτήτων υγείας-πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής-κομμωτικής και μεταφοράς τους στα ΙΕΚ-ΣΕΚ, του ν.4186/13 για τη λειτουργία ΣΕΚ χωρίς άλλη άδεια από τα ιδιωτικά ΙΕΚ και του ν.4229/14 με τον οποίο τους παρέχεται η δυνατότητα να λειτουργούν και ειδικότητες που δεν υπάρχουν στα δημόσια.  

Τέλος σύγχυση προκαλεί, αν δεν κρύβεται κάτι άλλο, το άρθρο 3 της τροπολογίας του Υπουργείου που αναφέρεται στους τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, παρουσιάζοντας ως τέτοια τα επίπεδα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου προσόντων και όχι στα επίπεδα επαγγελματικών προσόντων του ΠΔ38/11 (άρ.11).

 

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει σε αυτό το νομοσχέδιο νομοθετικές πρωτοβουλίες (προσθήκες ή τροπολογίες) για τα παρακάτω:

1.    ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών τώρα, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Για το σχολ. έτος 2014-2015 άμεσος  διορισμός όσων είναι διοριστέοι από το 2008 (ΑΣΕΠ) και οι υπόλοιποι από τους πίνακες προϋπηρεσίας αναπληρωτών. Να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών-ωρομισθίων από το 2010.

Να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του ν.3848/10. 

2.    ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ: Να μη γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού και να προκηρυχθούν άμεσα όσες επιπλέον θέσεις απαιτούνται, ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός από το σύνολο των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση. Επαναφορά όλων των ειδικοτήτων και των τομέων που καταργήθηκαν στη δευτεροβάθμια ΤΕΕ και να επιστρέψουν σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί. Κανείς εκπαιδευτικός εκτός Υπουργείου Παιδείας.

3.    Να απαλειφθούν όλες οι χαριστικές  διατάξεις για τους ιδιώτες.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ


   Ο.Λ.Μ.Ε.                                                               
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338                                   
www.olme.gr                                                                                   
e-mail: olme@otenet.gr                                                                                  Αθήνα, 2/9/2014

                                                                                                                                     ΠΡΟΣ:

                                                                                                                          Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Συνάδελφοι,

Ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων όλων των σχολείων τις επόμενες ημέρες που ανάμεσα στα άλλα θα κληθούν να καθορίσουν τα τμήματα, έχουμε να καταθέσουμε τις εξής απόψεις και προτάσεις:
Είναι δεδομένο ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των τμημάτων των σχολείων, με την αύξηση του αριθμού των μαθητών, γεγονός που ζήσαμε όλοι την περασμένη χρονιά, με δραματικές συνέπειες πρώτα και κύρια για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης της νέας γενιάς αλλά και στις συνθήκες εργασίας χιλιάδων εκπαιδευτικών όλης της χώρας. Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας παραμένει στην ίδια κατεύθυνση του στοιβάγματος των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα. Την περασμένη χρονιά γίναμε μάρτυρες της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής, που στο όνομα της μείωσης του «κόστους της εκπαίδευσης» οι εκπρόσωποι του Υπουργείου και τα στελέχη της εκπαίδευσης αρνήθηκαν με θράσος να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν ακόμα και ισχύουσες διατάξεις των νόμων.
Ο κλάδος μας, με σθένος υποστηρίζει και αγωνίζεται στην κατεύθυνση να μειωθεί ουσιαστικά ο αριθμός των μαθητών διεκδικώντας 20 μαθητές ανά τμήμα γενικής παιδείας. Ταυτόχρονα απέναντι στην εργασιακή και παιδαγωγική μας υποβάθμιση και απαξίωση προτάσσουμε την αναγκαιότητα να υλοποιηθεί το αίτημα αυτό, ως ένα ελάχιστο αλλά αναγκαίο προαπαιτούμενο για την στοιχειώδη καλυτέρευση των όρων παρεχόμενης εκπαίδευσης ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που χτυπά πρώτα και κύρια τα αδύναμα στρώματα και μαθητές.
Οι ΕΛΜΕ πρέπει τις επόμενες ημέρες να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο με μαζικές και αγωνιστικές παρεμβάσεις στα σχολεία και στις κατά τόπους ΔΔΕ, ώστε να διεκδικήσουν άμεσα την μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα. Ταυτόχρονα καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων με παιδαγωγική ευθύνη και ευαισθησία, να αποφασίσουν τη συγκρότηση τέτοιων τμημάτων.
Σημειώνουμε επίσης ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν τη σχετική διάταξη του νόμου 4186/2013 που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε τμήματα όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ν.4186/2013 Άρθρο 28, παρ.15). Συγκεκριμένα στον εν λόγω νόμο αναφέρεται πως:
«Στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τρείς μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδιας τάξης κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου.»

 

 

 

 

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε φοιτητές από τον Φούχτελ και τον Ανδριανόπουλο


Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε φοιτητές από τον Φούχτελ και τον Ανδριανόπουλο




 
Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε έλληνες φοιτητές με «καθηγητές» τον Χανς Φούχτελ και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο! Και μάλιστα σε «Θερινή Ακαδημία» στη Λέσβο, ώστε τα σεμινάρια να συνδυάζονται με διακοπές.

Της Βασιλικής Σιούτη από την ιστοσελίδα www.thepressproject.gr

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ένα από τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα, που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο μετά την κρίση και τη γερμανική κηδεμονία, το νεοφιλελεύθερο Friedrich Naumann, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Ιωάννης Καποδίστριας».



Το πρόγραμμα που είχε ως τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη, Νησιωτικός χώρος και Οικονομική κρίση» πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και οι γερμανοί βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτό, έμειναν τόσο ευχαριστημένοι, που -όπως δήλωσαν- ανυπομονούν να έρθει η ώρα αυτοί οι νέοι να πάρουν την εξουσία.







Από την ιστοσελίδα του γερμανικού ιδρύματος



Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα μαθήματα αυτά από τους διοργανωτές του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος στην ιστοσελίδα τους, σε άρθρο με τίτλο «Μαθαίνοντας από τους πολιτικούς» προβάλλοντας ιδιαιτέρως την παρουσία του γερμανού εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ, Χανς Φούχτελ.

Στη «Θερινή Ακαδημία», όπως αναφέρουν, συμμετείχαν κι άλλοι γερμανοί πολιτικοί, πλην του Φούχτελ, όπως οι Katrin Albsteiger (CSU), Josef Rief (CDU) και Markus Tressel (Πράσινοι).

Ο βουλευτής μάλιστα του γερμανικού κυβερνητικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, μετά από συζήτηση με τους φοιτητές που συμμετείχαν, αναφώνησε -προφανώς ενθουσιασμένος- ότι μπορούν να ελπίζουν πως «η γενιά αυτή θα πάρει σύντομα τα ηνία στην Ελλάδα».

Αποκορύφωμα των σεμιναρίων, σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η ομιλία (μαζί με workshop) του νεοφιλελεύθερου πολιτικού που χρειάστηκε να βγάλουν από τη ναφθαλίνη, του πρώην υπουργού της Ν.Δ, Ανδρέα Ανδριανόπουλου, με θέμα «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Μια πρόταση ανάπτυξης για τις νησιωτικές περιοχές». Πρόκειται για ζώνες όπου στις επιχειρήσεις παρέχονται δωρεάν κτίρια, ηλεκτρικό και νερό, είναι απαλλαγμένες από φορολογία και μπορούν να βγάζουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Το «αντάλλαγμα» είναι οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται -σε συνθήκες και μισθούς όμως σύγχρονου σκλάβου. Τις «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες» προπαγανδίζει το ΔΝΤ ως παράγοντα ανάπτυξης, αλλά οι μόνοι που κερδίζουν από αυτό είναι οι επιχειρηματίες.









Στο workshop για τις «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες» υπήρξαν και ρόλοι, με επιλεγμένα ελληνικά νησιά, στα οποία έπρεπε να επιβάλλουν το καθεστώς αυτό, σε ένα παιχνίδι «προσομοίωσης». Το «τεστ» δηλαδή, ήταν να πάρουν ένα ελληνικό νησί και να το μετατρέψουν σε «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» ξεπερνώντας τα «εμπόδια του κρατικού προστατευτισμού».
Έτσι ονειρεύονται κάποιοι την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Και δεν κρύβουν ότι θέλουν να μετατρέψουν τα ελληνικά νησιά, αλλά και πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε ζώνες όπου οι επιχειρηματίες θα έχουν μόνο δικαιώματα, δεν θα πληρώνουν φόρους, θα είναι ελεύθεροι να βγάζουν τα κέρδη τους έξω και θα τους παρέχονται τα πάντα δωρεάν από το κράτος, και οι κάτοικοι θα βρίσκουν εργασία, αλλά σε συνθήκες σκλαβιάς. Αν οι επιχειρηματίες μάλιστα είναι και Γερμανοί, μπορούμε να κατανοήσουμε και τον ενθουσιασμό των γερμανών βουλευτών, καθώς και την ανυπομονησία τους. Ίσως -και γιατί όχι;- να θέλουν να μετατρέψουν και όλη τη χώρα σε «αποκλειστική οικονομική ζώνη».