Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Να μην έχουμε αυταπάτες.

·      Το ανακάλυψα στους διαλόγους του enikos.gr περί "ευρώ ή δραχμής"

                          ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ Τετάρτη 23 Μαίου 2012, 16:18
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ ΔΡΑΧΜΗ Η ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥ ΤΟΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟ ΕΛΛΗΝΑ.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ( ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ) ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ
ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ
ΣΥΝΗΦΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ -ΑΣΦΑΛΕΙΑ -ΕΥΗΜΕΡΙΑ.
Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ
ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ
ΜΕ ΤΟ ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝ Γ ΙΝΟΝΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ
ΚΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ .
ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ
ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΝ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ
ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΕΚΡΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΝ.

ΤΕΛΟΣ
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΑΤΩΝ ΟΠΩΣ
ΑΙ ΗΠΑ ΔΙΟΤΙ
1.- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΣΤΡΑΤΟ
2.- ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ
3.- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ
4.- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΟΣ
5.- ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
6.- ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΙΝ
7.- ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΤΟ
ΙΔΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ, ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ, ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
8.- ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΕΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ !!!!

10  Ερωτήματα γιατι επιλέχτηκε να χρεωκοπήσει η Ελλάδα   και όχι….  


Eρώτηση 1:
Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να μην χρειάζονται σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;

Ερώτηση 2:
Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;
Ερώτηση 3:
Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
Ερώτηση 4:
Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
Ερώτηση 5:
Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ερώτηση 6:
Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 0.5 τρις που χρωστάμε εμείς;
Ερώτηση 7:
Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
Ερώτηση 8:
Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
Ερώτηση 9:
Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
Ερώτηση 10:
Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;
Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;

Κ. Τοκμακίδης
καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης


Να υποβάλλω και εγώ μια ενδέκατη ερώτηση:

Γιατί  με τόση μεγάλη σπουδή και βιασύνη ο πρώην Δήμαρχος και δεύτερη φωνή του Πάριου μας επέβαλλε τον Καλλικράτη; ( για τους συνομωσιολόγους και μη).

Έχω βαρεθεί τα «καλά παιδιά».

ΜΠΡΑΒΟ ΤΣΙΠΡΑ!

Δε θα έγραφα ποτέ «μπράβο Αλέξη», γιατί δεν τον νιώθω και δικό μου άνθρωπο. Αλλά το «Μπράβο Τσίπρα», το λέω εντελώς σοβαρά όπως θα το έλεγα για κάποιον ποδοσφαιριστή που έβαλε ωραίο γκολ σ’ ένα αγώνα ποδοσφαίρου που τον παρακολουθώ επειδή δεν έχω να κάνω κάτι καλύτερο.
Έχω βαρεθεί τα «καλά παιδιά». Τα «υπάκουα παιδιά». Τα «ξενέρωτα παιδιά». Μακάρι χίλιες φορές να αποδειχθεί ότι ο Τσίπρας είναι το τσογλάνι που λένε ότι είναι. Έναν τσόγλανο χρειάζεται αυτή η χώρα.
Τον χρειαζόμαστε για να αναστατώνει τους μαλακοπίτουρες σαν τον Σκανδαλίδη, τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά. Βγήκαν οι λουλούδες και οι τριπλοσάγονοι να δηλώσουν τον αποτροπιασμό τους για τους χαρακτηρισμούς Τσίπρα στον Ολάντ «και μάλιστα μέσα στο ίδιο του το σπίτι».
Ξέχασαν όλοι αυτοί οι άθλιοι γυμνοσάλιαγκες που σήμερα μιλούν για «αγενή, αφελή και επικίνδυνο Τσίπρα», ότι επέτρεψαν στον Όλι Ρεν και στον Στρος Καν να μπουν μέσα στο σαλόνι του δικού μας σπιτιού, τη Βουλή, και να μας μιλήσουν με τον πλέον ταπεινωτικό τρόπο.
Ξέχασαν αυτές οι δουλάρες του πολιτικού υποκόσμου ότι έφεραν το ΔΝΤ στην Ευρώπη να δίνει εντολές και να κουμαντάρει καταστάσεις. Ξέχασαν αυτές οι παρθενοπιπίνες ότι άφησαν τους κλητήρες της Τρόικας να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και να δίνουν διαταγές.
Τότε, ούτε ο Σκανδαλίδης, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος ένιωθαν θιγμένοι. Θίχτηκαν επειδή ο Τσίπρας είπε ότι ΙΣΩΣ ο Ολάντ να γίνει Ολαντρέου κι επειδή αποκάλεσε μαντάμ τη Μέρκελ. Σιγά ρε σκλάβες της Αυλής! Η Μέρκελ, όσο και να τη γλείφετε για να σας στηρίξει με τρομοκρατικές δηλώσεις και απειλές εναντίον μας, όλοι ξέρουμε ότι είναι πιο απωθητική κι από βουβωνοκήλη.
Όσο για τον Ολάντ, είναι μια μετριότητα που υπό κανονικές συνθήκες και μπροστά στα μεγέθη πραγματικών ηγετών, μοιάζει με δημαρχούκο μικρής πόλης στη γαλλική επαρχία. Επειδή τους προσκυνάτε εσείς οι κομπλεξάρες, δε σημαίνει ότι θα τους προσκυνήσουμε όλοι.
Ναι, μου αρέσει που ο Τσίπρας ανάγκασε μέχρι και την ψηλολαίμα Λαγκάρντ να χάσει την ψυχραιμία της και να προχωρήσει σε κινδυνολογικές «προειδοποιήσεις» προς τους Έλληνες σχετικά με το τι πρέπει να ψηφίσουν.
Μ’ αρέσει που ο Τζήμερος φαίνεται σα λεκές από ξερατό πάνω σε κουστούμι Armani, μπροστά στον Τσίπρα. Μ’ αρέσει που ο Κουβέλης μοιάζει σαν ο προπάππους του που λέει ιστορίες για τους Βαλκανικούς πολέμους. Μ’ αρέσει που ο Βενιζέλος χάνει την ψυχραιμία του μόλις βλέπει τον Τσίπρα κι ο Σαμαράς επιτέλους ξεβρακώθηκε και ύψωσε όλο το φασιστικό του ανάστημα για να καταλάβουμε όλοι πόσο λίγος είναι σαν αρχηγός και πόσο πουλημένος σαν πολιτικός.
Μακάρι ο Τσίπρας να μη νιώσει πάλι ενοχές επειδή αρέσει στον κόσμο αυτό το γραψαρχίδικο στυλάκι του. Έτσι την πάτησε και την προηγούμενη φορά που συμμαζεύτηκε ως συνταξιούχος μικροαστός όταν τον «κατηγόρησαν» ότι συμφωνούσε με τις δυναμικές αντιδράσεις των αγανακτισμένων πολιτών.
Μακάρι να συνεχίσει μέχρι τις εκλογές και μετά τις εκλογές, έτσι άνετος και ακομπλεξάριστος να παίζει το παιχνίδι με τους δικούς του όρους. Να πηγαίνει στην Ευρώπη και να τον κάνουν ήρωα οι κακόμοιροι ηγετίσκοι αρνούμενοι να τον συναντήσουν. Διότι αν το έκαναν στο Σαμαρά και στο Βενιζέλο θα έδειχναν ότι τους φτύνουν, τους υποτιμούν. Όταν το κάνουν στον Τσίπρα, δείχνουν απλώς το φόβο τους.
Βαρέθηκα να δηλώνω ότι δεν ψηφίζω. Βαρέθηκα να εξηγώ τους λόγους. Δε γουστάρω να μου την πέφτουν οι στρατευμένοι και οι πωρωμένοι. Δε γουστάρω να απολογούμαι σε κανέναν για τους λόγους που «κράζω χωρίς να προτείνω». Τα έχουν προτείνει άλλοι τα όσα πιστεύω και το έχουν κάνει πολύ καλύτερα. Ούτε να χειραγωγήσω θέλω, έστω κι έναν άνθρωπο που με διαβάζει, ούτε να πείσω κάποιον για οτιδήποτε. Μακάρι να μπορούσα να πειστώ εγώ για πολλά πράγματα.
Κι ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς, οι κομματικοί τους στρατοί, οι στόκοι κάθε πολιτικοϊδεολογικού χώρου, υπάρχει περίπτωση να με πείσουν για κάτι. Αν συνεχίσουν όλοι μαζί να την πέφτουν στον Τσίπρα, να δείχνουν τόσο έντονα την ενόχλησή τους για την ύπαρξή του, να επιμένουν στις προβοκάτσιες εναντίον του, μπορεί να με πείσουν να πάω να τον ψηφίσω.
Κι αν το κάνω εγώ, σημαίνει ότι θα έχουν πείσει και άλλους να το κάνουν. Όχι επειδή μας αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή μας αρέσουν τα τσογλάνια που ρίχνουν κλωτσιές στα σάπια. Δε θέλει και πολύ να γυρίσει το μυαλό του ανθρώπου, ειδικά όταν τον εκνευρίζουν εκείνοι που σιχαίνεται.

Όμορφος κόσμος ηθικός

Δημοσιογραφική αλητεία: Δουλεύοντας για τον Άκη...

Όμορφος κόσμος ηθικός...". Μετά απο την καταιγίδα ονομάτων δημοσιογράφων που εντοπίστηκαν στις σημειώσεις του Άκη (άλλοι που τον εκβιαζαν, άλλοι που τα έπαιρναν κανονικά και κάποιοι λίγοι που βρέθηκαν από σπόντα) τώρα έχουμε την αποκάλυψη και της "επικοινωνιακής πρότασης" κάποιου δημοσιογράφου, αξίας 270.000 ευρώ κατ'αρχήν στην οποία παρατίθενται διάφορα ΜΜΕ στα οποία είχε πρόσβαση και τα οποία θα "άλλαζαν το κλίμα σε βάρος του Άκη", με το αζημίωτο, φυσικά.
Ας δούμε ολόκληρη την επιστολή του "Νίκου": Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο… δημοσιογράφος «Νίκος» ζητούσε μόνο για την δική του αμοιβή του 15.000 ευρώ το μήνα για «18μηνη συνεργασία», σύνολο δηλαδή 270.000 ευρώ!
Για την υπόλοιπη «ομάδα εργασίας» είχε προβλεφθεί άλλο κονδύλι και είχε υπάρξει συνολική πρόταση για την επικοινωνιακή υποστήριξη του Τσοχατζόπουλου και τον εξωραϊσμό του προφίλ του στην κοινή γνώμη με τη διενέργεια σφυγμομετρήσεων και κατευθυνόμενο θέμα τις «σκευωρίες κατά πολιτικών από συγκεκριμένα συμφέροντα». Επίσης είχε προβλεφθεί και ποσό που θα έπρεπε να διατεθεί για «τη διαχείριση κρίσεων»!

Διαβάστε τι αναφέρει η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
«Αγαπητέ Άκη,
Σε συνέχεια της χθεσινής μας συζήτησης, σε ό, τι αφορά τον τομέα της επικοινωνιακής σου υποστήριξης, η πρώτη πρόταση-προσχέδιο σου έχει ήδη κατατεθεί. Όπως σου είπα και χθες, στη συζήτηση που είχαμε, στην πρόταση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η δική μου αμοιβή και του συνεργάτη μου.
Το χρονικό πλαίσιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, δηλαδή η αποκατάστασή σου, θεωρούμε ότι είναι 18 μήνες, βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο θα υπογράψουμε με φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο εσύ θα μας υποδείξεις.
Από την ομάδα εργασίας μόνον εγώ θα έρχομαι σε επαφή μαζί σου, οποτεδήποτε χρειάζεται, και μαζί θα αποφασίζουμε τα βήματα-ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Γνωρίζεις κι εσύ, όπως κι εμείς, ότι το συγκεκριμένο έργο-αποστολή έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρόλα αυτά και με βάση την εμπειρία που έχουμε, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Η μηνιαία αμοιβή μας (εμένα και του συνεργάτη μου) θα ανέρχεται..
στο ποσό των 15.000 ευρώ ανά μήνα καθαρά για το οποίο θα εκδίδουμε και ανάλογα παραστατικά.
Ήτοι, για 18μηνη συνεργασία: 15.000 ευρώ / μήνα x 18 μήνες = 270.000 ευρώ.
Με την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού και την έναρξη της συνεργασίας μας, θα πρέπει να μας καταβληθεί το 30% του συνόλου ως προκαταβολή. Επίσης θα πρέπει να μας ενημερώσεις για το ποσό το οποίο προτίθεσαι να μας διαθέσεις σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.
Φιλικά,
Νίκος»

Σύμφωνα με το προσχέδιο του «Νίκου», για την επικοινωνιακή υποστήριξη του Ακη Τσοχατζόπουλου προτείνονταν τα εξής:
-Τακτική παραπολιτική παρουσία στα έντυπα:
«Αδέσμευτος Τύπος», «ΑΞΙΑ», «Το Ποντίκι», «Βραδινή», «Λόγος», «Παρασκευή+13», «Καρφί», «Παρασκήνιο», «Παρών», «Εξπρές», «Ναυτεμπορική», «Δημοκρατία», «Ελεύθερος Τύπος»
(Γίνεται λόγος για ένα παραπολιτικό σχόλιο ανά 20ήμερο)
-Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», όποτε υπάρξει σχετικό αίτημα (θετική παρουσία).
-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρουσίας σε σειρά ενημερωτικών sites - blogs από δύο φοιτητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι οποίοι θα προωθούν συγκεκριμένες θέσεις τόσο στα συγκεκριμένα sites-blogs όσο και στα social media.
Προτείνονται οι ιστοσελίδες:
Press-gr.blogspot.com citypress.gr.blogspot.com
tro-ma-ktiko.blogspot.com zoomnews.gr
tsiliadoros.blogspot.com kripsinos.blogspot.com
taxalia.blospot.com (το πρώτο στη Θεσσαλονίκη), newsbomb.gr newscode.gr voria.gr (το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη) i-reporter.blogspot.com, Greece-salonica.blogspot.com

Προτείνονται επίσης, (σύμφωνα με το προσχέδιο πρότασης του «Νίκου»):
-60 δίκτυα στα social media, (facebook, twitter, κλπ),
-Δύο κεντρικά παραπολιτικά στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» μέχρι την 30ή Μαΐου
-Ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» σχετικά με την κατάρρευση της σκευωρίας κατά Α.Τ.
-Ένα άρθρο στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σχετικά με την εξέλιξη του θέματος του Α.Τ. μετά τον θόρυβο που προεκλήθη (προτεινόμενη περίοδος 2011)
-Δημοσκόπηση της εταιρείας Alco (εναλλακτικά της εταιρείας Rass). Στο πλαίσιο ευρύτερης δημοσκόπησης με συγκεκριμένο ερώτημα για «τα πολιτικά παιχνίδια και τις σκευωρίες κατά πολιτικών από συγκεκριμένα συμφέροντα». (Προτεινόμενη περίοδος Μάιος-Ιούνιος 2011).
-Συνεχής θετική αρθρογραφία στη «Free Bess» (εφημερίδα Θεσσαλονίκης «Καρφίτσα»).

Το «Πλάνο πολιτικής παρέμβασης» για να αντιστρέψει το κλίμα η «ομάδα του Νίκου» συνοψιζόταν στο εξής: «Ο θόρυβος κατά Α.Τ. προκλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, προκειμένου να εμφανιστούν πρόσωπα της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ως εκείνα τα πρόσωπα, που έκοψαν τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η δικαστική διερεύνηση δεν απέδωσε κάτι, μέχρι σήμερα».
Τέλος υπάρχει και οικονομική πρόταση όπου: «Προτείνεται οικονομική συνεργασία 7.000 ευρώ / μήνα κατόπιν συμφωνητικού (δεν περιλαμβάνονται οι δύο δημοσκοπήσεις αξίας 8.000 ευρώ και οι δύο)».

ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ!!!!

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ΣΥΡΙΖΑ με καναλάρχες, Μπόμπολα και ΔΟΛ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε ραδιοφωνική του δήλωση ενέτεινε την επίθεση που ξεκίνησε ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο οποίος μέσα από πρόσφατο twit του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε Μπόμπολα, Mega και ΔΟΛ ότι πλέον θα λογοδοτήσουν για τις άδειες εκπομπής τηλεοπτικού σήματος που έχουν πάρει.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε, "Νομίζω ότι τα λέει όλα αυτό το tweet. Η ελληνική πολιτική ζωή έχει σφραγιστεί από σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε μεγαλοκατασκευαστές και οικονομικά συμφέροντα, σε μεγαλοκαναλάρχες και πολιτικές ηγεσίες".

Και συνέχισε, κάνοντας την δήλωση "βόμβα", "Αυτοί ήταν που τις τελευταίες δεκαετίες καναλαρχούσανε, αυτοί είναι οι οποίοι ουσιαστικά κυβερνούσαν σ' αυτό τον τόπο", για να συνεχίσει λέγοντας:
"Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα το οποίο κανείς δεν το ανέδειξε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι το θέμα της κατοχής των δημόσιων συχνοτήτων που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Είναι δημόσιες αυτές οι συχνότητες, δεν είναι ιδιοκτησίας τους".

«Μετά το Εθνος - Κράτος».

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες της Ευρώπης

Η κρίση της Eυρωζώνης μετατρέπεται σε κρίση της δημοκρατίας, καθώς η βούληση των ψηφοφόρων συγκρούεται με την ισχύ των αγορών
Του Πετρου Παπακωνσταντινου
Στο βιβλίο του «Μετά το Εθνος - Κράτος», που εκδόθηκε το 2000, ο Γερμανός στοχαστής Γιούργκεν Χάμπερμας διατύπωσε ορισμένες σκέψεις, οι οποίες στο φως της σημερινής κρίσης της Eυρωζώνης μοιάζουν προφητικές:

«Ο εξοστρακισμός της πολιτικής από την αγορά μεταφράζεται στο γεγονός ότι το εθνικό κράτος χάνει βαθμιαία τη δυνατότητά του να επιβάλλει δασμούς, να αναζωογονεί την οικονομική ανάπτυξη και κατ’ αυτόν τον τρόπο να σταθεροποιεί τις βάσεις της κοινωνικής του νομιμοποίησης (…).

Αντιμέτωπες με τη διαρκή απειλή της διαφυγής κεφαλαίων, οι εθνικές κυβερνήσεις μπαίνουν σε μια
τρελή κούρσα κατεδάφισης των κρατικών, προστατευτικών μέτρων και μείωσης του κόστους εργασίας. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση εξοργιστικών προνομίων για τους λίγους, η διεύρυνση σε πρωτοφανή βαθμό των εισοδηματικών ανισοτήτων, η αύξηση της ανεργίας και η κοινωνική περιθωριοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου πληθυσμού φτωχών».

Η ανατροπή 12 Ευρωπαίων προέδρων και πρωθυπουργών από την έναρξη της κρίσης, το 2008, και ιδιαίτερα οι πρόσφατοι εκλογικοί σεισμοί σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ρηνανία - Βεστφαλία διαμηνύουν ότι η κρίση του ευρώ μετατρέπεται σε κρίση του πολιτικού συστήματος, κρίση εξουσίας.

Μία μετά την άλλη, οι κυβερνώσες πλειοψηφίες «λιώνουν σαν παγωτά κάτω από τον ήλιο», έγραφαν τις προάλλες οι Financial Times. «Ο Ντε Γκωλ αναρωτιόταν πώς θα μπορούσε κανείς να κυβερνήσει μια χώρα που φτιάχνει 246 διαφορετικά τυριά, αλλά η διακυβέρνηση μιας ηπείρου με ένα μόνο νόμισμα αποδεικνύεται ακόμη δυσκολότερο έργο», σχολίαζε στο κύριο άρθρο του ο Guardian.
Προβλέποντας με ακρίβεια το πολιτικό τσουνάμι που επρόκειτο να πλήξει την Ευρώπη, ο Βόλφγκανγκ Στρικ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στην Κολωνία, έκανε λόγο το περασμένο φθινόπωρο, από τις στήλες του περιοδικού New Left Review, για «κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού». Ο Γερμανός κοινωνιολόγος προειδοποιούσε ότι, σε συνθήκες γενικευμένης λιτότητας, έρχονται σε σύγκρουση οι δύο θεμελιώδεις αρχές των μεταπολεμικών, ευρωπαϊκών κοινωνιών: Η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της ελεύθερης αγοράς και η ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών μέσω του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

«Οι αγορές έχουν αρχίσει να υπαγορεύουν με πρωτοφανείς τρόπους σε κατ’ όνομα κυρίαρχα και δημοκρατικά κράτη τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν» γράφει ο Στρικ. «Οι ίδιοι οίκοι αξιολόγησης, που εδρεύουν στο Μανχάταν και έπαιξαν βασικό ρόλο στην καταστροφή των χρηματαγορών, απειλούν σήμερα να υποβαθμίσουν κρατικά ομόλογα (…) Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να βλέπουν τις κυβερνήσεις τους όχι σαν εκπροσώπους της δικής τους βούλησης, αλλά ως πράκτορες άλλων κρατών ή διεθνών οργανισμών, σαν το ΔΝΤ ή την Ε.Ε.». Η ανάλυση του Στρικ τελείωνε με μια δυσοίωνη πρόβλεψη: «Στον βαθμό που οι ψηφοφόροι δεν έχουν πραγματικά περιθώρια επιλογής, μπορεί να αντιμετωπίσουν τις εκλογές ως φάρσα, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει κάθε είδους πολιτική αταξία, από την αποχή και την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων, μέχρι και εξεγέρσεις στους δρόμους».

Δυστυχώς, αντί να εξαγάγει τα οφθαλμοφανή συμπεράσματα από αυτό που η γαλλική Le Monde αποκαλεί «εξέγερση των ψηφοφόρων», το κυρίαρχο τμήμα των ελίτ έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια «να βάλει μυαλό» στις «καθυστερημένες» μάζες μέσω ενός είδους οικονομικής τρομοκρατίας. Με άρθρο του στη Wall Street Journal, ο εκδότης της γερμανικής Die Zeit, Γιόζεφ Γιόφε, χαρακτήρισε την ψήφο Γάλλων και Ελλήνων ως «ευρωπαϊκή εξέγερση εναντίον της πραγματικότητας», υποστηρίζοντας ότι «οι νικητές των εκλογών είναι εκείνοι που φώναζαν: Σταματήστε τον κόσμο, θέλουμε να κατέβουμε»!

Σε μια ανάλογη εκδήλωση ολιγαρχικής περιφρόνησης των πολιτών, ο Economist χαρακτήρισε την ετυμηγορία των Ελλήνων «σπασμό μανίας» και σκιαγράφησε το σενάριο που δεν αποκλείεται να εκτυλιχθεί εν όψει των νέων εκλογών του Ιουνίου: Διακοπή της χρηματοδότησης από ΔΝΤ - Ε.Ε., αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων - «μια προοπτική που μπορεί να φέρει τους ψηφοφόρους στα σύγκαλά τους». Η ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού προσέθετε, επικαλούμενη Ελληνα πρώην υπουργό: «Ισως θα έπρεπε να δούμε τα χθεσινά αποτελέσματα ως τον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου ο κόσμος εκτονώθηκε, ενώ στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει σύμφωνα με τα πραγματικά του συμφέροντα». Θα δούμε…

Περί εκτροπήςΤο μέγα ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η συνέχιση της δρακόντειας λιτότητας οδηγεί όχι μόνο σε οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και σε κάποιου είδους απολυταρχική εκτροπή. Χαρακτηριστικά, οι Irish Times, σε κύριο άρθρο τους, σημείωναν:

«Η Ελλάδα δικαιούται τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της Ε.Ε., την αναγνώριση της δημοκρατικής επιλογής της και των επικίνδυνων συνεπειών που θα είχε η εγκατάλειψη οποιουδήποτε κράτους, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου φασιστικών κινημάτων ή ακόμη και σκέψεων για στρατιωτικό πραξικόπημα». Στο ίδιο μήκος κύματος, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel παραλλήλιζε την ταπείνωση που υφίσταται η Ελλάδα σήμερα με εκείνη που υπέστη η Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, επισείοντας τον κίνδυνο να προκύψει «μια τεταμένη κατάσταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε στρατιωτικό πραξικόπημα».

Εκφράζοντας τη γνώμη πολλών που θεωρούν ότι η σημερινή πορεία της Ευρώπης είναι αυτοχειριαστική, ο Ζαν - Πολ Φιτουσί, οικονομικός σύμβουλος του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε με συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα: «Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι τρέλα για δύο λόγους: δεν συμβάλλει καθόλου στην αντιμετώπιση του χρέους και υπονομεύει την εθνική μας δημοκρατία, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την άνοδο του εξτρεμισμού». Τίποτα μέχρι στιγμής δεν υποδηλώνει, ωστόσο, ότι παρόμοιες εκκλήσεις βρίσκουν ευήκοα ώτα στο πραγματικό κέντρο βάρους της σημερινής Ευρώπης, το Βερολίνο.

Σε ρόλο πολιτικού πειραματόζωου η ΕλλάδαΜέχρι την περασμένη Κυριακή η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως οικονομικό πειραματόζωο της Ευρωζώνης. Μετά την ανατροπή που έφεραν οι εκλογές, φαίνεται ότι αρκετοί θα ήθελαν να δουν τη χώρα μας στον νέο ρόλο του πολιτικού πειραματόζωου: Το ριψοκίνδυνο στοίχημα είναι να «συνετισθεί» το εκλογικό σώμα, αφού προηγουμένως τιμωρηθεί με κάποιο οικονομικό σοκ που θα δημιουργήσει έκρυθμη κοινωνική κατάσταση, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των υπολοίπων, δυνητικά απείθαρχων Ευρωπαίων.

Το σκεπτικό όσων υποστηρίζουν σενάρια καταστροφής συνοψίζεται ως εξής: Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, δεν εξάγει σχεδόν τίποτα, έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, επομένως δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις αν οι Ευρωπαίοι της κόψουν τα δάνεια. Αν λοιπόν φύγουμε από το Μνημόνιο, θα αναγκαστούμε να φύγουμε και από το ευρώ, κάτι που σημαίνει οικονομική καταστροφή και κοινωνική διάλυση - κάτι τόσο αυτονόητο, όσο τα αξιώματα της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. ΄Η μήπως όχι;

Πρώτα απ’ όλα, όσο και αν ο κ. Σόιμπλε διαμηνύει ότι η Ευρωζώνη δεν φοβάται ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας γιατί έχει ήδη θωρακιστεί απέναντι σ’ αυτό το ενδεχόμενο, είναι αμφίβολο αν το πιστεύει στ’ αλήθεια ή αν πρόκειται για πόλεμο νεύρων με την Αθήνα. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι, με βάση το χάλι των ισπανικών τραπεζών και την εύθραυστη κατάσταση όχι μόνο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά και της Ιταλίας, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να πυροδοτήσει φαινόμενο ντόμινο απρόβλεπτης έκτασης και έντασης. Ηδη, ο οίκος Fitch προειδοποίησε ότι, αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα υποβαθμίσει σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και τη Γαλλία.

Αναφορικά με το πρωτογενές έλλειμμα (αυτό δηλαδή που θα πρέπει να καλύψουμε αν κάνουμε στάση πληρωμών), σύμφωνα με τα εντελώς πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι αυτή τη στιγμή 1,68 δισ. ευρώ και προβλέπεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχει μειωθεί σε 1,089 δισ. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 100 μόλις ευρώ κατά κεφαλή - όχι και τόσο τρομερό όσο συνήθως ακούμε.

Επειτα, όπως έγραψε τη βδομάδα που πέρασε ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, η Ελλάδα του σήμερα, με όλα τα προβλήματά της, έχει περισσότερες εξαγωγές, σε σύγκριση με το ΑΕΠ, από ό,τι είχε η Αργεντινή όταν έκανε στάση πληρωμών και αποδεσμεύτηκε από το δολάριο. Και αν η Αργεντινή είχε κυρίως βιομηχανικές και αγροτικές εξαγωγές, οι δύο βασικές βιομηχανίες της Ελλάδας είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός, ο οποίος θα ωφεληθεί αμέσως από ένα λιγότερο σκληρό νόμισμα.

Ακόμη και σε φιλελεύθερα έντυπα, όπως οι Financial Times του Λονδίνου, οι ενθαρρυντικές φωνές προς την Ελλάδα ακούγονται ολοένα και ισχυρότερες. Ιδού τι έγραφε, την επομένη των εκλογών, ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου:

«Ακολουθώντας το πρόγραμμα Ε.Ε. - ΔΝΤ, η Ελλάδα θα καταλήξει σε δέκα χρόνια ύφεσης, αναπόδραστη έξοδο από το ευρώ και πιθανόν κατάρρευση της Δημοκρατίας. Θεωρώ την προσέγγιση του κ. Τσίπρα πολύ ριψοκίνδυνη. Αλλά αντιλαμβάνομαι γιατί οι Ελληνες θα τον ψήφιζαν. Η θέση του είναι οπωσδήποτε περισσότερο λογική από εκείνη του κεντρώου κατεστημένου υπέρ της λιτότητας, που δεν μπορεί να προσφέρει προοπτική οικονομικής ανάπτυξης».

Και ζήλια;Περισσότερο προωθημένος, ο οικονομολόγος Αρβίντ Σουμπραμανιάν έγραψε στην ίδια εφημερίδα άρθρο με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει ζήλια στην Ευρωζώνη»! Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι, αν και οι άμεσες συνέπειες από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα είναι οδυνηρές, η ανάκαμψη θα έρθει γρήγορα, θα είναι δυναμική και θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Η ανάλυσή του καταλήγει ως εξής:
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως παρίας που μολύνει την Ευρωζώνη, αλλά η έξοδός της μπορεί να την καταστήσει πολύ μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του κοινού νομίσματος. Αν η εγκατάλειψη του ευρώ δημιουργήσει συνθήκες ζωηρής ανάκαμψης στην Ελλάδα, το μοντέλο μπορεί να αποδειχθεί μεταδοτικό. Η ελληνική τραγωδία μπορεί τελικά να μην εξελιχθεί με τόσο οδυνηρό τρόπο για τους Ελληνες, αλλά να φέρει την πραγματική τραγωδία στην Ευρωζώνη και στο ίδιο το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Περί κυβερνήσεων «τεχνοκρατών»Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της πολιτικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη είναι ο σχηματισμός κυβερνήσεων «τεχνοκρατών», μη εκλεγμένων, όπως η κυβέρνηση Μόντι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπήρξε στέλεχος της Goldman Sachs, της Coca Cola και του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος εξόργισε τους Ιταλούς υποβαθμίζοντας 26 τράπεζες της χώρας τους. Επί πλέον, υπήρξε επικεφαλής του ευρωπαϊκού βραχίονα της Τριμερούς Επιτροπής -ανωτάτου επιπέδου think tank των ελίτ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας- και στέλεχος του Ατλαντικού Συμβουλίου. Αποστολή του τελευταίου είναι «να προωθήσει την εποικοδομητική αμερικανική ηγεσία και εμπλοκή στις διεθνείς υποθέσεις» και σημαίνον στέλεχός του ο Χένρι Κίσινγκερ.
Οπως γράφει στο τελευταίο της τεύχος η γαλλική Le Monde Diplomatique, μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης Μόντι ξεχωρίζουν: ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα, γενικός διευθυντής της εταιρείας Intesa San Paolo· η υπουργός Εργασίας Ελσα Φορνέρο, αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρείας· ο υπουργός Παιδείας και Ερευνας Φραντσέσκο Προφούμο, στέλεχος της τράπεζας UniCredit και Telecom Italia· ο υπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού Πιέρο Γκνούντι, στέλεχος της UniCredit· και ο συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου Πιέρο Τζιάρντα, αντιπρόεδρος της τράπεζας Banco Popolare και μέλος της διοίκησης της Pirelli.

Ι
nfo- Geoffrey Geunes, «Les marches ont un visage», Le Monde Diplomatique, Mai 2012.
- Wolfgang Streek, «Markets versus Voters», New Left Review, Sept/Oct 2011.
- Guy Hermet, «L’ Hiver de la Democratie ou le Nouveau Regime», Armand Collin, 2007.
- Jurgen Habermas, «Apres l’ Etat- Nation», Fayard, 2000.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μιχάλης Κατσαρός

" Κατά Σαδδουκαίων" (Απόσπασμα-Μιχάλης Κατσαρός-1η έκδοση το 1953)    
..........
..........
.........
Τους ύπατοuς εγώ ανάδειξα στις συνελεύσεις
κι αυτοί κληρονομήσανε τα δικαιώματα
φορέσαν πορφυρούν ατίθασον ένδυμα
σανδάλια μεταξωτά η πανοπλία-
εξακοντίζουν τα βέλη τους εναντίον μου
η θέλησή μου που καταπατήθηκε
τόσους αιώνες.

Τους άλλους απ' την πέτρα και το τείχος μου
καθώς νερό πηγής τους είχα φέρει
η θρησκεία τους μυστηριώδης δεισιδαιμονία
τ' άλογά τους απ' τον κάμπο μου.
δε μου επέτρεψαν να δω τον Αυτοκράτορα
τους ύπατους δεν άφηναν να πλησιάσω
σε μυστικά συμπόσια και ένδοξα
τη θέλησή μου την καταπατήσανε
τόσους αιώνες.


Τώρα κι εγώ υποψιάζομαι
όλο το πλήθος των αυλοκολάκων
όλους τους ταπεινούς γραμματικούς
τους βραβευμένους με χρυσά παράσημα
λεγεωνάριους και στρατηλάτες
υποψιάζομαι τις αυλητρίδες τη γιορτή
όλους τους λόγους και προπόσεις
αυτούς που παριστάνουνε τους εθνικούς
τον πορφυρούν χιτώνα του πρίγκιπος
τους συμβουλάτορες και τους αιρετικούς
υποψιάζομαι συνωμοσία
νύκτα θα ρεύσει πολύ αίμα
νύχτα θα εγκαταστήσουν τη βασιλεία τους
νέοι πρίγκιπες με νέους στεφάνους
οι πονηροί ρωμαίοι uπάλληλοι του

του αυτοκράτορος

τοιμάζουνε κρυφά να παραδώσουν
να παραδώσουν τα κλειδιά και την
υπόκλισή τους.

Εγώ πάλι μέσα στο πλήθος διακλαδίζομαι
η θέλησή μου διακλαδίζεται μέσα στο πλήθος
μαζεύω τους σκόρπιους σπόρους μου
για την καινούρια μακρινή μου ανάσταση
μαζεύω.

.............
Κάτω
στο βάθος
τόσα πέλματα βαριά
Ακούω νάρχεται καινούριο βήμα.
Υ.Γ.Οι Σαδδουκαίοι ήταν πολιτικό ρεύμα κυρίως (με θρησκευτικό μανδύα), με τάση  προσδένονται στο άρμα των εκάστοτε δυνατών (για την εποχή τους ήταν οι Ρωμαίοι). Συντηρητικοί και ελιτιστές και ωφελιμιστές επεδίωκαν με κάθε μέσο τη διατήρηση του ιερατικού τους αξιώματος 

θα ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνική απελευθέρωση ή το μόνο μέλλον είναι η εξαθλίωση.

Είναι πολύ περίεργη και δύσκολη εποχή. Το ξέρουμε αυτό όλοι. Δεξιοί, πιο δεξιοί, πασόκοι, αριστεροί, πιο αριστεροί, αριστεροδέξιοι τρέχουν και δε φτάνουν. Ραγδαίες εξελίξεις, πολλές υποχρεώσεις, μεγάλα διλλήματα και ερωτήματα.
Έχω άποψη για τα περισσότερα, έχω πάρει θέση πολιτική προσωπικά και συλλογικά.
Δεν είναι ότι θέλω να αποφύγω την τοποθέτηση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας, που βεβαίως έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον. Άλλωστε προσπαθώ εδώ και μέρες να καταγράψω τις πιο συγκεκριμένες σκέψεις μου σε ένα άλλο κείμενο.
Όμως θα διεκδικήσω μερικά λεπτά δικά μου, έξω από την επιτακτικότητα των καιρών, έξω από τη σκληρότητα των ερωτημάτων, τις άχαρες αλλά και αναγκαίες αντιπαραθέσεις. Έξω ίσως και από τον αμείλικτο ρεαλισμό, τη συγκεκριμενοποίηση ή και την ορθολογικότητα που γενικά με διακατέχει και είναι πράγματι σημαντική στις μέρες αυτές.  Θα τα διεκδικήσω για να μιλήσω για κάτι μεγάλο που χάνεται καμιά φορά «μες τις πολλές κινήσεις και ομιλίες». Για κάτι που μπορεί να είναι σημαντικότερο και από τις εκλογές.
Θα τολμήσω να μιλήσω για μας. Για μας, όποιοι και αν είμαστε αυτοί, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Για μας που θέλουμε να είμαστε αριστεροί, που θέλουμε να είμαστε επαναστάτες, που θέλουμε να είμαστε με «τη νιότη του κόσμου», τον σύγχρονο κομμουνισμό. Δεν είμαι ιστορικός, ούτε έχω πολλά χρόνια στην πλάτη μου. Δεν έχω κάτι να επιδείξω για το οποίο να δικαιούμαι εγώ να μιλάω για την Αριστερά. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να πω αυτά που σήμαιναν για μένα Αριστερά όταν αποφάσισα να βρεθώ στις τάξεις της. Και σημαίνουν ακόμα.
Και αποφάσισα να το κάνω γιατί αυτό το αποτρόπαιο θέαμα που λαμβάνει χώρα σε όλα τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα της χώρας δεν είναι μόνο η προσπάθεια διατήρησης των ίδιων μνημονιακών κομμάτων στην εξουσία. Δεν είναι μόνο η επίθεση για τη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επόμενη εκλογική μάχη, ή άλλες φορές ενάντια στο ΚΚΕ. Σαφώς είναι και αυτός ο στόχος. Όμως στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά οι αξίες, τα ιδανικά και οι άνθρωποι αυτού που ονομάζεται Αριστερά. Δε θέλω στο κείμενο αυτό να μιλήσω για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε εγώ συμμετέχω σε άλλη συλλογικότητα. Ωστόσο ο πόλεμος υπερβαίνει αυτό το κόμμα και πιάνει τους πάντες, συχνά ακόμα και για θέσεις που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερασπίζεται καν.
Είναι εμφανές ότι στο στόχαστρο βρίσκεται ό,τι εκφράζει και εξέφραζε ιστορικά η Αριστερά στον τόπο μας. Είναι εμφανές ότι αυτό που επιδιώκουν δεν είναι μόνο μια εκλογική επικράτηση αλλά μια συνολική ιδεολογική και αξιακή επανατοποθέτηση της ελληνικής κοινωνίας. Γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα των εκλογών, η κοινωνική αναμέτρηση που κυοφορείται στην Ελλάδα και διεθνώς και η οποία θα έχει αντικειμενικά αντικαπιταλιστική προοπτική, μεταξύ του παρακμάζοντος καπιταλισμού και του κόσμου της εργασίας, είναι μπροστά μας και θα είναι σκληρότατη. Και όπως συνέβαινε πάντα στην ιστορία, αυτός που μπορούσε να εκφράσει τους καταπιεσμένους, να εμπνεύσει τους πεινασμένους, να βρεθεί δίπλα στους επαναστατημένους, ήταν οι δυνάμεις της κοινωνικής χειραφέτησης και της αριστερής, κομμουνιστής προοπτικής. Αυτό φοβούνται. Αυτό θέλουν να ξορκίσουν.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν είναι αθώο, δυστυχώς ούτε και πρωτοφανές. Η αντιδραστική θωράκιση του συστήματος, ο συνεχιζόμενος εκφασισμός, η άνοδος των ναζιστών, η δημιουργία ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος με τη συνεχόμενη τρομοκράτηση για την Αριστερά που θέλει αίμα, χάος και εκτελέσεις, όλα αυτά δεν είναι παρά η δυσωδία που αναβλύζει το πτώμα του σάπιου πολιτικού συστήματος που κάνει ό,τι μπορεί για να μην ανατραπεί.
Επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Και όχι μόνο οι υμνητές του Χίτλερ που αναρωτιούνται αν υπήρχε το Άουσβιτς και αν η Πέπη Ρηγοπούλου χτύπησε στην πύλη του Πολυτεχνείου ή σε ένα περίπατο στο πάρκο. Αλλά και άλλοι, κουστουμάτοι επίσημοι που κόπτονται για τη «δημοκρατία» και τρέμουν για το «χάος» που θα έρθει αν σταματήσει η καταστροφή που μας οδηγούν.
Στοχεύουν καλά. Στο βάθος της ψυχής του ελληνικού λαού. Εκεί που ακόμα κατοικεί ο αντάρτης με τη σκούφια στραβά στο κεφάλι του που δεν υποτάχτηκε στους Γερμανούς, τους Άγγλους και τους Χίτες, εκεί που βρίσκεται ακόμα ο μακρυμάλλης φοιτητής με το αμπέχωνο κρατώντας ένα πλακάτ που λέει “σήμερα πεθαίνει ο φασισμός”. Θέλουν να ξεριζώσουν ό,τι πιο όμορφο κρατούσαμε στην καρδιά μας. Να απονομιμοποιήσουν την απονομιμοποίηση του φασισμού που είχε επιβάλλει η μεταπολίτευση. Αυτό είναι και μια από τις πλευρές του γνωστού «τέλους της μεταπολίτευσης» για το οποίο μιλούν γλαφυρά. Ή τουλάχιστον από την πλευρά των υπερασπιστών της μαυρίλας του σημερινού συστήματος.
Όταν η μοδάτη Lifo, που η κενότητά της ξεπερνιέται μόνο από τη δουλικότητα που δείχνει προς το σύστημα, αφιερώνει το εξώφυλλο της στα δύο «κακά» που ανοίγονται μπροστά μας, το σφυροδρέπανο και τη σβάστικα, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Όταν το σκοτάδι εξισώνεται με το φως σαν τα «δύο άκρα», όταν η ζωή γίνεται το ίδιο, ακριβώς επειδή είναι το αντίθετο, με το θάνατο πρέπει να φωνάξουμε. Πρέπει να φωνάξουμε για μας. Για αυτό που είναι για μας η Αριστερά. Και δεν ξέρω τι σημαίνει κάθε φορά αυτός ο χαρακτηρισμός, δεν ξέρω τι μπορεί να θεωρεί ο καθένας, ή με ποιους τρόπους πιστεύει ότι θα φτάσει στους στόχους του, δεν ξέρω καν ποιοι είναι κάθε φορά αριστεροί και αν αρκεί το να το δηλώσεις για να είσαι. Ξέρω όμως ποιοι είχαν υπάρξει αριστεροί και κομμουνιστές. Και όλοι αυτοί με κάνουν κάθε φορά να δακρύζω, να στέκομαι με σεβασμό και να χαίρομαι που έχω βρεθεί σε αυτό το στρατόπεδο στη ζωή μου.
Η Αριστερά ήταν πάντοτε αυτή που ήταν με το τίμιο, το δίκαιο, το ελπιδοφόρο, το φωτεινό, το μελλοντικό. Δεξιά ήταν το άτιμο, το άδικο, το απελπιστικό, το σκοτεινό και το συντηρητικό. Ήταν με τον δούλο όταν κάποιοι ήταν με τον αφέντη ή πίστευαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς αφεντάδες και δούλους. Ήταν με κάτι ονειροπόλους ξεβράκωτους όταν κάποιοι έψαχναν να βρουν το παντεσπάνι της αφέντρας τους. Ήταν με τον φτωχό, τον απόκληρο που συμπίεζαν στις πόλεις για να δουλέψει σε εργοστάσια- φυλακές. Και ήταν μαζί του όταν κέρδιζε το 8ωρο, όταν μάθαινε να διαβάζει, να οργανώνεται και να διεκδικεί. Όταν αποφάσιζε να δει παραπέρα, ψηλότερα από τα σύννεφα και να αγγίξει τον ουρανό, ακόμα και όταν σκόνταφτε ή έπεφτε. Ανέβαινε μαζί με αυτόν και έπεφτε μαζί με αυτόν. Ήταν αυτός. Ήταν ο φτωχός που στέλνανε για τροφή στα κανονιοβόλα αλλά και ο εργάτης που πήρε τη ζωή στα χέρια του για να διεκδικήσει ειρήνη, γη και ψωμί. Ήταν μια ακόμα ψυχή στις απέραντες χιονισμένες εκτάσεις που έδιναν τη ζωή τους για να χάσει ο φασισμός. Ήταν ο γοητευτικός γιατρός που άφησε μια άνετη ζωή στην Αργεντινή για να γυρίσει τον κόσμο με ένα όπλο και τον μπερέ του.
Μιλάνε τώρα ποιοι, και σε ποιους; Οι αριστεροί που αρνούνταν τις Μεγάλες Ιδέες ή οι δεξιοί που οδηγούσαν το λαό στη συμφορά; Αυτοί που βρίσκονταν δίπλα στους εργάτες, τους πρόσφυγες, τους φτωχούς της πρώτης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας ή οι βιομήχανοι και οι ρουφιάνοι τους. Αυτοί που σάλπισαν με ορμή για «λέυτερη πατρίδα και πανανθρώπινη λευτεριά» ή αυτοί με τις μαύρες κουκούλες και τα σηκωμένα δάκτυλα; Αυτοί που πέρασαν τη ζωή τους στα ξερονήσια ή οι υπηρέτες όλων των αφεντάδων, Γερμανών, Ιταλών, Άγγλων, Αμερικάνων και Ελλήνων. Αυτοί που πάλεψαν για δουλειά, παιδεία και δημοκρατία ή αυτοί που επέβαιναν στα τρίκυκλα; Αυτοί που βασανίζονταν στα κρατητήρια της ΕΑΤ- ΕΣΑ ή αυτοί που στέκονταν προσοχή στους Συνταγματάρχες; Αυτοί που κατακτούσαν με το αίμα τους βήμα βήμα νίκες για τους εργαζόμενους και τη νεολαία ή οι ομοτράπεζοι των «ευρωπαίων εταίρων». Αυτοί που έδιναν με αξιοπρέπεια τον καθημερινό αγώνα ή τα λαμόγια της εξουσίας και των επιχειρήσεων. Αυτοί που στέκονταν δίπλα στο φτωχό, τον εργάτη, το νέο, τον μετανάστη ή αυτοί που μαγεύονταν από την «ισχυρή Ελλάδα» των Ολυμπιακών αγώνων. Και τελικά αυτοί που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στις πλατείες και στις διαδηλώσεις ή τα τσιράκια των τραπεζιτών, οι «υπεύθυνοι» « ναι σε όλα».
Όχι κύριοι. Δε δικαιούστε να ομιλείτε. Δε δικαιούστε να καταγγέλλετε ότι φταίνε οι πρώτοι για την καταστροφή που βρισκόμαστε σήμερα. Δε φταίει η Αριστερά για τους μισθούς, τις δουλειές, τα σπίτια, τις ζωές που χάνονται. Το μαύρο μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των παρατρεχάμενων φταίει. Και δεν δικαιούστε να ομιλείτε και για κάτι ακόμα: Γιατί ακόμα και σήμερα δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν έχουμε όλοι τα ίδια προβλήματα. Άλλη απόγνωση έχει ο άνεργος και ο απολυμένος και άλλη ο βιομήχανος και οι βουτυρομπεμπέδες της Εκάλης. Και η Αριστερά είναι πάντα με τον πρώτο.
Όμως οι αριστεροί και οι κομμουνιστές δεν έρχονται στο μυαλό μου μόνο σε φωτογραφίες αγώνων. Είναι και ο Ρίτσος να κάνει θέατρο στην εξορία. Ο Γληνός να σχεδιάζει τη μόρφωση της νέας γενιάς. Ο Μίκης να μελοποιεί τον Ελύτη και ο πρόσφατα χαμένος Αγγελόπουλος να τους βάζει στην ταινία του. Είναι ο Μπάτσης να προτείνει πως πρέπει να αναπτυχθεί η Ελλάδα πάνω στις ανάγκες της κοινωνίας και μετά να δολοφονείται πλάι στο χαμογελαστό άνδρα με το γαρύφαλλο. Είναι η Μαρία Δημητριάδη να τραγουδά Χικμέτ και ο Διονύσης, ό,τι και αν πει και ό,τι και αν κάνει στη ζωή του, να παίζει κιθάρα και να μιλά για τα κλειστά καφενεία και τους ξενιτεμένους φίλους. Όλοι αυτοί και τόσοι άλλοι είναι για μένα Αριστερά. Είναι όλα τα καλά και όμορφα που έγιναν ή προσπάθησαν να γίνουν σε αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη με τα τόσα δεινά και τα τόσα όνειρα.
Εγώ με αυτούς είμαι. Και αυτοί είναι η ελπίδα και το αύριο. Οι άλλοι είναι το χθές και το σκοτάδι. Η Αριστερά, μας εμπνέει και μας συγκινεί για όλα αυτά, για τις στιγμές που συναντιέται με το μεγάλο, το πανανθρώπινο, το παντοτινό, με τον πραγματικό σκοπό της άλλωστε, που είναι η απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Αυτοί θέλουμε να είμαστε οι Αριστεροί:  «Δεν είμαστε εχθροί… Θέλουμε να σας δώσουμε τεράστιες παράξενες εκτάσεις… Όπου το μυστήριο εν είδη ανθών προσφέρεται σε όποιον θέλει να το κόψει… Υπάρχουν εκεί καινούργια φώτα χρώματα που κανείς ποτέ δεν έχει δει… Θέλουμε να εξερευνήσουμε τον τόπο τον πλατύ της καλοσύνης… εκεί που όλα σιωπούν.. ναι- πολεμούμε… για το απέραντο και για το μέλλον». (Γκιγιώμ Απολλιναίρ).
Δεν προσπαθώ να κάνω μια αγιογραφία του παρελθόντος της Αριστεράς. Κάθε άλλο, έχει και αυτή τα φαντάσματά της. Τα φαντάσματα της ήττας, των προδοσιών, των συναγωνιστών που λύγισαν, αυτών που θεώρησαν αυτούς που λύγισαν προδότες, τις διαγραφές, τις συνθηκολογήσεις, τις συγκυβερνήσεις. Δεν τα ξεχνάμε ποτέ. Αυτή την ιστορική ήττα της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος παγκόσμια πληρώνουμε ακόμα. Όλα τα θυμόμαστε, πολλά από αυτά μας καθορίζουν μέχρι σήμερα και έτσι πρέπει. Είναι όμως όλα δικά μας, και τα καλά και τα κακά, και οι νίκες και οι ήττες, και θα τα κρατήσουμε και θα τα συζητήσουμε και θα τσακωθούμε. Αλλά είναι δικά μας και θα μιλήσουμε εμείς για αυτά στην προσπάθεια να φτιάξουμε την Αριστερά που έχει ανάγκη η εποχή, την Αριστερά της επανάστασης και του κομμουνισμού. Εσείς κύριοι στα κανάλια, στις Lifo και στα κόμματα του μνημονίου δεν είστε στη δική μας μεριά. Δεν θα συνομιλήσουμε για αυτά με εσάς. Τα λάθη της δικής μας ιστορίας στοίχισαν σε εμάς και στο λαό ακριβώς γιατί άφησαν εσάς να κυβερνάτε, γιατί άφησαν ανέγγιχτη την εξουσία του κεφαλαίου.
Έχουμε μεγάλες ευθύνες όλοι πάνω μας, όσοι τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε αυτή ως την κληρονομιά της Αριστεράς. Έχουμε την ευθύνη του παρελθόντος, της γνώσης, ότι, όποια πρόοδο έκανε η ανθρωπότητα, αλλά και τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης και της τέχνης, συνδέονται με τον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη όλων των διακρίσεων, συνδέονται αντικειμενικά με αυτό που εκφράζει η Αριστερά. Έχουμε και την ευθύνη του παρόντος, την ηθική στάση του αγωνιστή που δεν ξεπουλιέται, του γείτονα και του φίλου, αυτού που θα απλώσει πάντοτε το χέρι να βοηθήσει τον αδύναμο δίπλα του, ακόμα και αν ο ίδιος αντιμετωπίζει δυσκολίες. Έχουμε όμως πιο πολύ την ευθύνη του αύριο, ότι, ή θα διαλυθεί το σκοτάδι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και θα ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνική απελευθέρωση ή το μόνο μέλλον είναι η εξαθλίωση.

Αυτό για μένα ήταν πάντα το δίλλημα για τον αριστερό και ειδικά για τον κομμουνιστή. Και όποιος αυτά αντιλαμβάνεται σαν κληρονομιές και ευθύνες του, πρέπει να τα υπερασπίζεται από όποιον τα πυροβολεί, αλλά και να προσέχει, ώστε να μην τα εκφυλίσει και τα κάνει να ξεφτίσουν.
Αυτή τη μάχη θα δώσουμε λοιπόν, φίλοι και σύντροφοι. Μια μάχη που δεν θα μπορούσε να κρίνεται κυρίως στις εκλογές, ό,τι και να υποστηρίζει ο καθένας.

  (Θάνος Ανδρίτσος)
Το έστειλε η Λένα Γκαρ.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

«Η έξοδός μας από το ευρώ η είσοδός τους στην κόλαση>>

Γιατί όμως χάνουν την ψυχραιμία τους και χρησιμοποιούν τα φερέφωνά τους, όπως ο Λ.Παπαδήμος ή χρησιμοποιούν ψευδο-πληροφοριοδότες, όπως στην περίπτωση του Reuters για να σπείρουν κλίμα «εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»;

Για ένα πολύ απλό λόγο: Να φοβίσουν τους Έλληνες πολίτες πρώτιστα και να τους υποτάξουν στην θέλησή τους κατευθύνοντάς τους σε κόμματα-τσιράκια του Μνημονίου και δεύτερον για να παίξουν τα γνωστά, βρώμικα, οικονομικά τους παιχνίδια.
Ότι και να λένε ξέρουν ότι όχι μόνο την Ελλάδα δεν μπορούν να την αποβάλλουν από το ευρώ, αλλά τρέμουν και στην ιδέα ότι πιθανόν μια ελληνική κυβέρνηση που δεν ελέγχεται από το Βερολίνο θα μπορούσε αν «στριμωχνόταν» να προχωρούσε σε υιοθέτηση νέας νομισματικής εθνικής μονάδας.
Όπως μετέδωσε πριν λίγο το Bloomberg, κάτι τέτοιο θα άνοιγε το «κουτί της Πανδώρας» για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο μπορεί να διαλυθεί υπό το κλίμα πανικού, από τεράστιες εκροές κεφαλαίων από τα τραπεζικά ιδρύματα, οδηγώντας ενδεχομένως ακόμα και στη διάλυση της ευρωζώνης.
Ακριβώς αυτό που είχαμε γράψει στο άρθρο με τίτλο «Η έξοδός μας από το ευρώ η είσοδός τους στην κόλαση» η εκροή κεφαλαίων, η οποία θα ακολουθήσει μία ελληνική έξοδο από το ευρώ, από τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου και της Ιρλανδίας αναδεικνύεται ως ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τις τράπεζες της ευρωζώνης.
Ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει ενδεχομένως, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) , στα τέλη του 2011 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν απαιτήσεις σε ομόλογα Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ιρλανδίας ύψους 1,19 τρισ. δολαρίων (περίπου 1 τρισ. ευρώ).
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι πιθανή, και ότι ακόμα και αν συμβεί δεν θα είναι καταστροφική για τις τράπεζες της συγκεκριμένης οικονομικής ζώνης, οι γνώμες διίστανται.
Τα κεφάλαια ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που διαθέτουν οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ως «πυροσβεστήρα» ρευστότητας για το ενδεχόμενο εκροών καταθέσεων θα αποβούν ανεπαρκή σε περίπτωση συστημικής απώλειας της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, όπως υπολόγισε σε χθεσινή της αναφορά η Goldman Sachs Group Inc. Πρακτικά αυτό που λέει ο κολοσσός είναι ότι "τίποτα δεν σώζει την ευρωζώνη αν η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το ευρώ".
Και αυτό είναι που τρομοκρατεί την κυβέρνηση της Μέρκελ... Όχι ότι δεν θα έχουμε να δώσουμε τα λεφτά από την δανειακή, αλλά ότι ανοίγοντας την πόρτα εξόδου η Ελλάδα, θα συμβεί το φαινόμενο της "αποσυμπίεσης καμπίνας" και τίποτα δεν θα μείνει όρθιο στην ευρωζώνη.
Την περασμένη εβδομάδα, αναλυτές της Societe Generale SA εκτίμησαν ότι οι δανειακές και νομισματικές απώλειες σε περίπτωση διάλυσης της ζώνης του ευρώ μπορεί να φθάσουν το 1,1 τρισ. δολάρια για τα τραπεζικά συστήματα της Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Σουηδίας, Ελβετίας, Δανίας, Αυστρίας και Βελγίου.
Οι οικονομικοί αναλυτές της UBS, Γουόκερ (Wacker) και ντε Σπίντλερ (de Spindler) εξάλλου εκτιμούν ότι υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» μία ελληνική έξοδος «να πυροδοτήσει αλυσιδωτή αντίδραση, τραπεζικές εκροές και αύξηση των επιτοκίων του κρατικού χρέους των ασθενέσθερων χωρών που θα οδηγήσουν τελικά στη διάλυση της ευρωζώνης».
 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Goldman Sachs: "Τίποτα δεν σώζει την ευρωζώνη αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός"!

24/5/2012

Είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, ως «απώλεια ψυχραιμίας»; Και όμως μόνο αυτό δικαιολογεί ότι τρεις φορές μετά τις εκλογές ο Σόϊμπλε και δύο η Α.Μέρκελ, προχώρησαν σε δηλώσεις που αποτελούν χονδροειδή επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και αποκορύφωμα βέβαια ήταν η αίτηση … για δημοψήφισμα από την Α.Μέρκελ.
Τώρα, όμως άρχισαν πλέον να … βρίζουν κι όλας: Όπως ο ανεκδιήγητος Β.Σόϊμπλε ο οποίος έφτασε στο σημείο χθες να χαρακτηρίσει όλους τους Έλληνες πολιτικούς εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εκτός δηλαδή από τα κόμματα που ελέγχει άμεσα, ως … δημαγωγούς!
Προβαίνοντας σε μία δήλωση που για άλλη μια φορά επιχειρούσε να «δώσει πόντους» στα δύο κόμματα που απολαμβάνουν της «γερμανικής εύνοιας», κατάφερε πάλι να τα υπονομεύσει. Γιατί, όποτε επιτίθεται εναντίον κάποιων κομμάτων είτε ο ίδιος είτε η Μέρκελ, φυσικά ενισχύονται μεταξύ των Ελλήνων ψοφηφόρων.
Τώρα, λοιπόν, δήλωσε ο Β.Σόϊμπλε ότι «Πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η λογική και ότι οι Έλληνες δεν θα παρασυρθούν από δημαγωγούς οι οποίοι θέλουν να τους κάνουν να πιστέψουν ότι υπάρχουν ανώδυνες λύσεις στα προβλήματά τους»εννοώντας ότι πρέπει οι Έλληνες να ψηφίσουν μόνο αυτούς που τους κατέστρεψαν και τους έφεραν σε αυτό το σημείο σήμερα. Η δήλωση περιλαμβάνεται σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Mannheimer Morgen.
Goldman Sachs: "Τίποτα δεν σώζει την ευρωζώνη αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός"! Εκτύπωση E-mail
<><><>
24-05-2012 02:59:04

Ο Ευρωτρομοκράτης Τούρκογλου

Καμαρώστε τον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι "εκπροσωπεί" τον ελληνικό λαό  ντροπιάζοντάς τον στις Ευρώπες με τη χαμερπή εθελοδουλεία του Εφιάλτη.Είναι προφανές ότι είχε προσυνεννοηθεί για να  κλείσουν στον Τσίπρα τις πόρτες  οι ευρωπαίοι φίλοι του, πιέζοντάς τους  τόσο, ώστε να δυνασχετούν και η ίδιοι με την σκληρότητα που"πρέπει" να επιδείξουν για να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό...ΕΜΕΤΙΚΟΣ!!!

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Ο Καιρός για αντιμνημονιακούς που θα βγουν έξω:

Συνεχείς καταιγίδες. Ξεσπάνε παντού. Στα ΜΜΕ, σε αφίσες, σε εφημερίδες, αλλά και στο Ιντερνετ.

Άνεμοι 9 Μποφώρ. Και όσα περισσότερα θύματα τόσο καλύτερα....


Είχα από καιρό την αίσθηση ότι σε διάφορα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση όταν δείχνουν δηλώσεις ξένων μεγαλοστελεχών τραπεζιτών ή πολιτικών και τις καλύπτουν με ηχητική μετάφραση υπάρχει ανακρίβεια σ' αυτά που λένε οι ξένοι μ' αυτά που μεταφράζονται. Συνέβη και τις προάλλες με κατευθυνόμενη μετάφραση του MEGA. Βούκινο γίνανε.

Τώρα όμως και στο Ίντερνετ υπάρχει κατακλυσμός άρθρων από εφημερίδες και άλλα Ελληνικά (επίσημα) sites με φράσεις από δηλώσεις ή συνεντεύξεις που έχουν δώσει (υποτίθεται  ή όχι) διάφοροι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Μπήκα στον πειρασμό πολλές φορές να βρω το original άρθρο με την συνέντευξη ή τη δήλωση αλλά τις περισσότερες φορές δεν έβρισκα τίποτα ή αυτό που έβρισκα δεν είχε σχέση μ' αυτό που έλεγαν τα Ελληνικά sites.
Φυσικά ποτέ δεν βρήκα σχετικό video-αναφορά των όσων δήλωσαν.

Π.χ Αν μπει κανείς στο "ΚΕΡΔΟΣ online" και διαβάσει το σημερινό άρθρο με τίτλο: "H επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου φέρνει την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ, λέει η ΕΚΤ" θα βρει δήλωση του Martin Schulz (από τις 17 Ιανουαρίου 2012 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) που φέρεται να λέει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild: «τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να αναλογιστούν ότι μια σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, είναι η βασική προϋπόθεση περαιτέρω στήριξης εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης..."

Στην πραγματικότητα αυτή η φράση δεν υπάρχει. Αυτό που φέρεται να λέει στην εφημερίδα Bild εδώ είναι (σε ελεύθερη μετάφραση):

"...Οι συνταξιούχοι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τροφή. Οι φοιτητές λένε ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να βρουν μια θέση εργασίας. Ένας μαθητής ρωτάει: "Αγαπητέ κ. Schulz, γιατί τα χρήματα είναι πιο σημαντικά από τους ανθρώπους; Δεν έχουμε καμία προοπτική πλέον... "
Οι απαντήσεις των «Schulz στα πολλά ερωτήματα είναι ειλικρινής: «Τα μέτρα περιστολής του κρατικού κόστους είναι αναπόφευκτα." Αλλά, λέει επίσης: "Οι Έλληνες υποφέρουν. Κατανοώ την απελπισία τους. "
Και στέλνει μια δραματική έκκληση προς τους Έλληνες που έχουν βγάλει τα χρήματά τους από τη χώρα εδώ και πολύ καιρό.
-Schulz: «Δεν έχω καμία συμπάθεια για εκείνους που δεν πληρώνουν φόρους και παίρνουν τα χρήματά τους από τη χώρα.
Αυτοί οι Έλληνες τελικά έχουν αρκετά για να πληρώνουν φόρους! Οι πλούσιοι Έλληνες να επιστρέψουν τα χρήματα στη χώρα τους, μερικά από αυτά πρέπει να αποδοθούν πίσω στο τόπο τους."

ORIGINAL άρθρο:
Die Rentner berichten ihm, dass sie nicht mehr genügend Geld haben, um sich Essen zu leisten. Die Schüler und Studenten erzählen, dass sie keine Chance haben, einen Job zu finden. Eine Schülerin fragt: „Lieber Herr Schulz, warum ist Geld wichtiger geworden als Menschen? Wir hier haben keinerlei Perspektive…“

Die Antworten von Schulz' auf die vielen Fragen sind ehrlich: „Die Sparmaßnahmen sind unumgänglich.“ Aber er sagt auch: „Das griechische Volk leidet. Ich verstehe Ihre Verzweiflung."

Und er sendet einen dramatischen Appell an jene Griechen, die ihr Geld schon längst außer Landes geschafft haben. Schulz: „Ich habe kein Verständnis für die, die keine Steuern zahlen und ihr Geld außer Landes bringen. Die reichen Griechen müssen endlich Steuern zahlen! Die reichen Griechen müssen ihrem Land etwas von dem zurückgeben, was dieses Land ihnen gegeben hat.“
Βλέπει κανείς κάποια σχέση με αυτά που λέει το ΚΕΡΔΟΣ; Άλλες δηλώσεις με ημερομηνία 18 ή 17/5 δεν βρήκα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
: και το Ίντερνετ γέμισε ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Χρησιμοποιούν ηχηρά ονόματα για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο!!!!
ΔΗΛΩΣΗ: it's raining  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κάνω λάθος;


ΑΡΗΣ

Ολα τα σκάνδαλα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απο το 1981

120.000 τετραγωνικά μέτρα χωρίς χαράτσι!!!!

1.100 ακίνητα της Αλουμίνιον του Μυτιληναίου δεν χρεώθηκαν με το χαράτσι της ΔΕΗ!

1.100 ακίνητα της Αλουμίνιον του Μυτιληναίου δεν χρεώθηκαν με το χαράτσι της ΔΕΗ! Διακρίσεις στο ποιοι χρεώθηκαν με το «χαράτσι» για τα ακίνητα και ποιοι όχι
Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν εξαγριωθεί οι πολίτες και το αποδεικνύουν στις κάλπες.
Ο νόμος που επέβαλε το περίφημο χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ προβλέπει ότι αυτός επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που αφορούν εμπορική ή οικιακή χρήση και ότι εξαιρούνται από αυτό μόνο τα ακίνητα που ανήκουν στο ευρύτερο δημόσιο, καθώς και όσα κτίρια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση θρησκευτικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών ή κοινωφελών σκοπών.
Είχαμε λοιπόν την ψευδαίσθηση ότι τουλάχιστον απέναντι του συγκεκριμένου «χαρατσιού» όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ίσοι, φαίνεται όμως ότι και σε αυτή την περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η περίφημη εταιρεία Αλουμίνιον του κ. Μυτιληναίου φαίνεται ότι και εδώ τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης, αφού ενώ έχει στην κατοχή της περίπου 1.100 ακίνητα (σπίτια και καταστήματα) στην Βοιωτία και συγκεκριμένα στην περιοχή Παραλία Διστόμου (ή Άσπρα Σπίτια), όλως περιέργως δεν χρεώθηκε με «χαράτσι» όπως συνέβη με όλους τους υπόλοιπους κάτοικους σε όλους τους γύρω οικισμούς αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα ακίνητα της Αλουμίνιον έχουν συνολικό εμβαδό πάνω από 120.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χαρίστηκαν (και χαρίζονται) παρανόμως στον μεγαλοεπιχειρηματία κ. Μυτιληναίο, που …απειλεί μάλιστα και να πάρει την έδρα των επιχειρήσεών του εκτός Ελλάδας.

107 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ!

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει στη ΔΕΗ ο Μυτιληναίος

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει στη ΔΕΗ ο Μυτιληναίος Τι αποκαλύπτει η Ισοτιμία για τα χρέη του ομίλου του επιχειρηματία, που θεωρεί χρυσορυχείο την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα.
Την ώρα, που οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς από τα μέτρα λιτότητας…
Την ώρα, που η διαρκώς αυξανόμενη φορολόγηση βυθίζει όλο και περισσότερο στα χρέη τα ελληνικά νοικοκυριά…
Την ώρα, που όλα αυτά γίνονται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδός της από το ευρώ…
…ο υπέρμαχος της δραχμής, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μοναδικός Έλληνας επιχειρηματίας, που δήλωσε πρόσφατα σε παγκόσμιο δίκτυο (Bloomberg) ότι η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα θα ήταν χρυσορυχείο για τις επιχειρήσεις του, φέρεται να χρωστά, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 107 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ!
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Ισοτιμία, παρουσιάζοντας και έγγραφο, το οποίο έχει σταλεί προς τα μέλη του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το φέσι της Αλουμίνιον της Ελλάδος (θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος) έχει φτάσει στα 107 εκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τους τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σκαρφαλώνει στα 110 εκατομμύρια!
Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, το συγκεκριμένο χρέος προς τη ΔΕΗ επέστρεψε – ως εκ… «θαύματος» – στο ύψος του καλοκαιριού του 2010, παρά τις ρυθμίσεις και τις εκπτώσεις προς την εταιρία (κούρεμα 25 εκατομμυρίων και αποπληρωμή σε 60 δόσεις για το υπόλοιπο ποσό).
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Ισοτιμία, το ποσό αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.
Όλα αυτά, όταν ο συγκεκριμένος όμιλος ανακοινώνει σημαντική κερδοφορία (99,4 εκατομμύρια ευρώ το 9μηνο του 2011, δηλαδή σχεδόν όσα χρωστάει στη ΔΕΗ) και προχωρά σε εξαγορές.
Δηλαδή, όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε όσους πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς…
Όταν η διοίκηση της επιχείρησης αποφασίζει αυξήσεις στα τιμολόγια…
… ο συγκεκριμένος όμιλος αγνοεί επιδεικτικά αυτή την κατάσταση, την οποία (δηλ. τις αυξήσεις στα τιμολόγια) προκαλεί με το να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΤΑ ''ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ'' ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ

ψήφος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημαίνει: 

ΤΑ  ''ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ  ΜΕΤΡΑ''  ΤΟΥ  ΙΟΥΝΙΟΥ  ΟΠΩΣ  ΕΧΟΥΝ  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ  

 -Κατάργηση 13-14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα
    -Νέα μείωση του βασικού μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας στα 200 Ευρώ καθαρά!
    -Νέα μείωση βασικών και επικουρικών συντάξεων
    -Μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας αδείας
    - Μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες.
    -Πλέον ευέλικτες σχέσεις εργασίας , κατάργηση συμβάσεων και δικαιωμάτων
    - Άμεση απόλυση 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το
2012. 200.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας
    - Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στο δημόσιο τομέα – Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά
    - Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα είτε από απόλυση είτε από σύνταξη.
    - Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων 1ης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές.
    -Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%
    -Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά
    -Υπαγωγή των αγροτών σε ΦΠΑ
    -Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά/τσιγάρα
    -Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
    -Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας
    -Επιπλέον μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου
    - Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κάθε χρόνο- Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης- Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών
    - Μονιμοποίηση του έκτακτου φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε ένα φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλο οι φόροι του κράτους.
    - Φόρος ιδιοκατοίκησης (Ουσιαστικά θα είναι ένα είδος ενοικίου για όσους μένουν σε δικά τους σπίτια)
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ  !!!!!!!!!!!!

«Η διαδικασία, με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν νέο χρήμα, είναι τόσο απλή, που το μυαλό αηδιάζει».

Η μεγαλύτερη συνωμοσία της ιστορίας: Ο έλεγχος του χρήματος

 Βασίλης Βιλίάρδος


 «Άφησε με ελεύθερο να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος ψηφίζει τους νόμους του», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο M.A. Rothschild, επιφανές μέλος της ομώνυμης οικογένειας, η οποία ίδρυσε στα τέλη του 18ου αιώνα τα γνωστά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο δε J.K. Galbraith, οικονομολόγος, υπέρμαχος του φιλελευθερισμού, είχε τονίσει ότι, «Η διαδικασία, με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν νέο χρήμα, είναι τόσο απλή, που το μυαλό αηδιάζει».
Τι συμβαίνει με το χρήμα;Έχει κανείς μας ιδέα πως παράγεται;Αντιστοιχεί σε πραγματικές αξίες στη ζωή, ή είναι ένα έξυπνο εργαλείο υποδούλωσης πρώτα στο μυαλό (αφού μας πείθουν ότι χρωστάμε "φανταστικά" λεφτά , και ταυτόχρονα ότι εμείς απαγορεύεται να παράξουμε "φανταστικό" χρήμα όπως αυτοί) και μετά στην ιδιοκτησια μας την οποία μας την εξαερώνουν σε ελάχιστο χρόνο αφού ο ιδρώτας της δουλειάς μας δεν αρκεί για να ισοροπήσει το άπειρο "άϋλο" απόθεμα χρήματος.
Ας δούμε κάποια διαφωτιστικά στοιχεία από το εξαιρετικό άρθρο του οικονομολόγου Βασίλη Βιλιάρδου για το πως παράγεται το χρήμα και από ποιούς.
"Mε τη διαδικασία της «δημιουργίας» χρήματος «κατασκευάζεται» ουσιαστικά το «λογιστικό χρήμα», το οποίο στη συνέχεια «διοχετεύεται» στο κυκλοφοριακό σύστημα της Οικονομίας.Για παράδειγμα, όταν μία εταιρεία (ιδιώτης, δημόσιο) δανείζεται από μία εμπορική τράπεζα, «δημιουργούνται» αυτόματα νέα χρήματα – όπως και όταν η ιδιωτική τράπεζα δανείζει κάποια άλλη ή δανείζεται από την κεντρική. Εκτός αυτού, δημιουργούνται επίσης νέα χρήματα από τις ιδιωτικές τράπεζες, όταν αγοράζουν στοιχεία του Ενεργητικού τους (αξιόγραφα, ακίνητα κλπ), ανοίγοντας πιστωτικό λογαριασμό (όψεως) στον πωλητή, με τον οποίο συναλλάσσονται.
Έτσι λοιπόν, η «δημιουργία» του νέου χρήματος είναι συνδεδεμένη με τη δημιουργία πιστώσεων, ενώ η εξόφληση των πάσης φύσεως δανείων, ή η πώληση των στοιχείων του ενεργητικού από τις τράπεζες «καταστρέφει», περιορίζει δηλαδή, την υφιστάμενη ποσότητα χρημάτων. Τα «άϋλα» χρήματα δε που «παρασκευάζονται» ή «καταστρέφονται» με αυτόν τον τρόπο, ονομάζονται, σε αντίθεση με αυτά που προέρχονται από τα ευγενή μέταλλα, «Fiat Money» - από το λατινικό «fiat», το οποίο μεταφράζεται ως «δημιουργία» (στην προκειμένη περίπτωση, χρήματα που δημιουργούνται από το τίποτα.
Τα χρήματα που δημιουργούνται με αυτή τη «μαγική» διαδικασία, αντιπροσωπεύουν πραγματικές αξίες (ΑΕΠ), εφόσον δανείζονται έναντι υλικών αξιών (ακίνητα, αξιόγραφα, μετοχές κλπ), οι οποίες «δεσμεύονται» από τις τράπεζες σαν εγγυήσεις. Όταν όμως οι υλικές αυτές αξίες είναι υπερτιμημένες, όπως στο παράδειγμα των Subprimes (Η.Π.Α., Ισπανία, Ιρλανδία κλπ), όταν δηλαδή υπάρχουν «στρεβλώσεις» στις αγορές, τότε τα χρήματα που δημιουργούνται με το συγκεκριμένο αντίκρισμα είναι εντελώς αδικαιολόγητα – με αποτέλεσμα να «εκβάλλουν» στις γνωστές μας χρηματοπιστωτικές κρίσεις, όπου «καταστρέφονται» (διαγράφονται) στην πραγματικότητα οι υπερβάλλουσες ποσότητες.
Οι εμπορικές τράπεζες επιτρέπεται να δανείζουν στους καταναλωτές (επιχειρήσεις και ιδιώτες), ένα συγκεκριμένο πολλαπλάσιο ποσόν των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους (καταθέσεων), στην εκάστοτε κεντρική τράπεζα. Στην Ευρώπη (ΕΚΤ) είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ένα ελάχιστο απόθεμα καταθέσεων (ρεζέρβα) ύψους 2% - γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να δανείζουν το 50πλάσιο των καταθέσεων που διατηρούν στην κεντρική τράπεζα, με τη μορφή λογιστικών χρημάτων.
Φυσικά τηρούνται επίσης ορισμένοι άλλοι κανόνες, όπως το ύψος των καταθέσεων σε σχέση με την εκχώρηση δανείων, έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο για τις τράπεζες. Εάν βέβαια οι εμπορικές τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να διατηρούν αποθέματα (ρεζέρβες) στις κεντρικές ή μετρητά χρήματα, ισόποσα με το 100% των δανειακών και λογιστικών χρημάτων, τότε δεν θα είχαν το προνόμιο της δημιουργίας χρημάτων «από τον αέρα»,οπότε δεν θα «διαστρεβλωνόταν» η επενδυτική διαδικασία και δεν θα οδηγούμαστε στις συνεχείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών – παράλληλα όμως, δεν θα είχαμε τη σημερινή ανάπτυξη (η ποσότητα χρήματος M3 στην Ευρωζώνη αυξήθηκε από 4,4 τρις € στις αρχές του 1999, στα 9,5 τρις € στα τέλη Απριλίου του 2009).
Ο κίνδυνος τώρα των μαζικών αναλήψεων των καταθετών από τις τράπεζες (Bankrun) οφείλεται στο ότι, οι τράπεζεςδιαθέτουν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των καταθέσεων τους σε μετρητά, της τάξης του 3% (η έκδοση των μετρητών χρημάτων είναι αποκλειστικό προνόμιο των κεντρικών τραπεζών). Εάν λοιπόν ένας μεγαλύτερος αριθμός καταθετών θελήσει να αποσύρει τα χρήματα του, οι τράπεζες αδυνατούν να τα διαθέσουν. Έτσι συνέβη σε γενικές γραμμές στην κρίση του 1930 - κάτι που τελικά επιλύθηκε αργότερα, ως ένα βαθμό, με τη βοήθεια της ίδρυσης των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες καλύπτουν (εν μέρει φυσικά), τέτοιου είδους ενδεχόμενα (Bankrun).
 
Αυτό που επίσης συνέβη στην ίδια κρίση (1930), ήταν η «μανία αποχρέωσης» των νοικοκυριών (επιστροφή παλαιών δανείων, κανένας νέος δανεισμός) – γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα, αφενός μεν την «καταστροφή» μεγάλων ποσοτήτων χρήματος, αφετέρου το μηδενισμό της δημιουργίας νέων."

Αν καταλάβατε καλά από τα παραπάνω οι τράπεζες παράγουν λεφτά από το μηδέν και από τις καταθέσεις σας, και απο τις αγοραπωλησίες σας, ακόμα και από τα δάνεια που οι ίδιες σας δίνουν! Με απλά ελληνικά όσο και αν δουλέψουμε όσο χρήμα και αν παράξουμε, ας πούμε ψ χρήματα, οι κύριοι αυτοί που κατευθύνουν τον πλανήτη κλείνονται σε ένα δωμάτιο και με το πάτημα ενός κουμπιού παράγουν 10ψ,20ψ,30ψ,... όσα γουστάρουν και τη συνέχεια την ξέρετε βάζουν όλους τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς στον πλανήτη να σας κυνηγούν για ..φοροδιαφυγή, και για το που βρήκατε χρήματα να πάτε στο σούπερμάρκετ.Και φυσικά το ίδιο ισχύει και στην κλίμακα των εθνών, όπως έλεγε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος χιλιάδες χρόνια πριν "όπως επάνω, έτσι και κάτω".
Κλείνοντας θα θυμίσουμε τη ρήση του 28ου  Προέδρου των Η.Π.Α. W.Wilson, αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα: «Υπάρχει μία (σκοτεινή) δύναμη τόσο οργανωμένη, τόσο λεπτή, τόσο προσεκτική, τόσο διασφαλισμένη, τόσο πλήρης και τόσο κυρίαρχη, που καλά θα κάνουν να προσέχουν όσοι και όταν μιλούν εναντίον της». Το Novus Ordo Seclorum γραμμένο πάνω στο δολλάριο άλλωστε, τα εξηγεί όλα.

Quo vadis Domine;


Quo vadis Domine; Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Τι έδειξαν οι εκλογές και ποια είναι η προπαγάνδα των καθεστωτικών δημοσιογράφων έναντι του μηνύματος της κάλπης!
Γιώργος Αδαλής
aegeantimes.gr

αρχική καταχώρηση στις 20/5/2012, 12:59
τελ. ενημέρωση 20/5/2012



Μια πανστρατιά δημοσιογράφων, δημοσκόπων, αναλυτών και καθηγητών , έχει εξαπολύσει «νυν υπέρ πάντων αγών», για τη Σωτηρία της Πατρίδας!

Ποιοι είναι αυτοί;

Μα ποιοι άλλοι;

Ολοι δαύτοι που έσωζαν την Πατρίδα τα τελευταία 30 χρόνια!

Ανεπάγγελτοι κομματάνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, που δεν εργάστηκαν ποτέ στη ζωή τους και χωρίς κανένα ένσημο,προσπάθησαν να λύσουν ακόμη και το … Ασφαλιστικό!

Δημοσιογράφοι που έμαθαν «γράμματα», στα υπόγεια των κομμάτων, γιατί ως αγράμματοι, έπρεπε να … διαχειριστούν τις τύχες μας με τον καλύτερο τρόπο!

«YESmen» που χωρίς καμιά επιλογή, χωρίς καμιά απολύτως εναλλακτική λύση, προπαγανδίζουν δεκαετίες τώρα, τα κόμματα, και τους εργολάβους δημοσίων έργων που τους βάφτισαν«διαμορφωτές της κοινής γνώμης»!

Ολος αυτός ο συφερτός σήμερα, προσπαθεί να πείσει τον Ελληνα, ότι το συμφέρον του είναι «η παραμονή μας στο Ευρώ και μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, που θα εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας»!!!!

Ανθρωπάρια 
συνυπεύθυνα και συνένοχα με τα εξαμβλώματα του πολιτικού μας συστήματος!

Κάποια απλά συνυπεύθυνα γιατί ποτέ δεν έψαξαν τι συμβαίνει με τα μαύρα ταμεία των κομμάτων και κάποια αρκετά συνένοχα, γιατί γνώριζαν καλά τις μπίζνες των υπουργών και αντάλλασσαν την παραμονή τους στο «πόστο τους», με την σιωπή τους!

Και αυτά στη πιο αθώα εκδοχή τους! Γιατί υπήρχε και η πιο ένοχη, που σύντομα θα κληθούν ορισμένα από αυτά τα ανθρωπάρια να λογοδοτήσουν για τα «μαύρα ταμεία της Ελληνικής Δημοσιογραφίας»!

Την Δευτέρα 7 Μαΐου , την επόμενη μέρα των εκλογών, αισθάνθηκαν για πρώτη φορά, την καυτή ανάσα του κόσμου στο σβέρκο τους!

Κάτι που ήταν πρόδηλο στα πρόσωπά τους , στη φωνή τους και στη γραφή τους!

Και αμέσως εξαπέλυσαν έναν αγώνα για να σηκώσουν στις πλάτες τους το καταρρέον σύστημα!

Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο, δεν συμφωνούσα με καμία θέση του, σε θέματα Εθνικά, ειδικά όταν στο Συνασπισμό ήταν ο Φώτης Κουβέλης, και η συνιστώσα του συνεργαζόταν στενά με το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ που «ξεχαρβάλωνε» τη χώρα!

Θα συμφωνήσω μαζί με τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους σε ένα μόνο πράγμα!

Ότι η Ελλάς είναι σε κίνδυνο!

Μόνο που στην θέση αυτή, την έφεραν οι ίδιοι, με τις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές στήριξης των λωποδυτών και των απατεώνων που καταλήστεψαν τούτη τη χώρα!

Πράγματι η Ελλάδα κινδυνεύει, αλλά κινδυνεύει από αυτούς και τα αφεντικά τους!

Προχτές μάλιστα έγιναν ρεζίλι διεθνώς, όταν τους έκραξε στην υφήλιο το Αλ Τζαζίρα, με εκτενέστατο ρεπορτάζ για τις σαθρές σχέσεις, δημοσιογράφων, καναλιών και πολιτικών κομμάτων!

Προσπαθούν λοιπόν όλη την εβδομάδα να μας πείσουν ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μάχονται για την πρώτη θέση, με τις ... έγκυρες δημοσκοπήσεις των εταιριών, που τρεις μήνες πριν τις εκλογές ...κατάφεραν το εξής ακατόρθωτο: ΔΕΝ έπεσαν μέσα σε καμία πρόβλεψη!!!
Εδιναν –σχεδόν-αυτοδυναμία στη ΝΔ, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με –κοντά- στο 20 , τρίτο το Συριζα και κάπου στα ψιλά τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Καμμένου!

Κανένας δημοσκόπος δεν «βρήκε» το μοναδικό πολιτικό φαινόμενο της ΜεταπολίτευσηςΈνα νεοσύστατο κόμμα, αμέσως μετά την ίδρυσή του, να παίρνει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές!Αυτό είναι πρώτη φορά που συνέβη στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία και ως σαν να μην έφτανε που ΔΕΝ κατάφεραν να το εντοπίσουν οι δημοσκόποι, ακολούθως, δεν βρέθηκε ένας καθεστωτικός δημοσιογράφος, να το σχολιάσει έστω και αρνητικά! Αν και αυτό αποτελούσε την πολιτική αναζήτηση μετά το 1981, ως φαινόμενο, δεν κατάφεραν ούτε να το εντοπίσουν αλλά ούτε και ασχολήθηκαν με αυτό. Γιατί προφανώς τους πόνεσε!

Αναλογικά σήμερα λοιπόν, και λαμβάνοντας υπ όψιν το πάγιο ποσοστό λάθους τους τα τελευταία δέκα χρόνια (που κυμαίνεται μεταξύ 10-12%) , γιατί να μην σκεφτώ, ότι αφού δίνουν μια μονάδα (μ.ο.) μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται τουλάχιστον … 11 μονάδες της ΝΔ !!!

Ειδικά εδώ στους aegeantimes.gr, όποιος γράψει ένα άρθρο , ακολουθούν περίπου δέκα άσχετα σχόλια που βρίζουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαθαρίζω λοιπόν, ότι με τις Εθνικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνώ και σε ορισμένα σημεία δεν έχουν ξεκαθαριστεί αρκετά πράγματα, ειδικά μετά την αποχώρηση Κουβέλη!

Αλλά αλήθεια αγαπητοί μου νεοδημοκράτες και πασόκοι,

Μήπως θυμάστε ποιο κόμμα και ποιος αρχηγός του κατέβαζε από τους … μιναρέδες τους υποψήφιους για να τους κάνει βουλευτές;

Πως έγινε υποψήφια Νομάρχης η Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν ;; Ξεχνάτε ότι στα Εθνικά θέματα το ΠΑΣΟΚ δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και τώρα φοβάστε μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύσει το ... Εθνος;

Πως βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ άνθρωποι που δήλωναν ότι αισθάνονται Τούρκοι και σήμερα ο Σαμαράς, μιλά για Εθνική πολιτική, ξεχνώντας ότι μέχρι χτες, έψαχνε κι αυτός στους μιναρέδες, μπας και βρει κανέναν να πάρει τους ψήφους των μουσουλμάνων;

Τα δύο αυτά κόμματα, διέλυσαν κάθε είδους εθνικής ταυτότητα με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ, όπου απίθανοι υπουργοί του όπως ο Ν.Σηφουνάκης, δεν ήθελαν ούτε τον σταυρό στη Σημαία! Απίστευτοι τύποι που τα έβαζαν με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, την ώρα που τα συντρόφια τους, καταλήστευαν τα ταμεία του κράτους!

Και η προπαγάνδα καλά κρατεί, γιατί για την Ρεπούση του Φώτη Κουβέλη, που συνεργαζόταν άψογα με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη ΝΔ της Μαριέττας-Γιαννάκου Κουτσίκου, για να εκδίδει βιβλία εξαμβλώματα της ιστορικής αλήθειας, δεν μιλάει κανείς!

Πολύ απλά, διότι θέλουν τον Κουβέλη, να τον χρησιμοποιήσουν ως δεκανίκι τους, στο σχέδιο παράδοσης της χώρας στους Τραπεζίτες!

Μπορεί να διαφωνώ σε πολλά με τον Τσίπρα, αλλά ο ... «Τσάβεζ, της Ελλάδας» όπως τον αποκάλεσαν, ούτε χόρεψε ζεϊμπέκικα με τον συχωρεμένο τον Ισμαήλ Τζεμ, ούτε κολοτούμπες έκανε μπροστά στον Ερντογάν και ούτε έγινε Κουμπάρος στο γάμο της κόρης του! Αυτά τα έκανε το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και η ΝΔ του Κ.Καραμανλή.

Δεν είχε ο Τσίπρας προσωπικό σύμβουλο τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας και στέλεχος του ΔΝΤ, Κεμάλ Ντερβίς αλλά το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη!

Δεν είπε ο Τσίπρας «ας αφήναμε τα Σκόπια να ονομάζονται όπως θέλουν» αλλά ο Κ.Μητσοτάκης της ΝΔ.

Δεν ήταν ο Συνασπισμός που παρέδιδε την δασοπροστασία στους Τούρκους που κατηγορούνται ανοιχτά για εμπρησμούς Ελληνικών Δασών αλλά η Κυβέρνηση Παπαδήμου του Βαγγέλη και του Αντώνη!

Δεν ξεχαρβάλωσε το Στρατό ο Τσίπρας αφήνοντας τον χωρίς ανταλλακτικά και καύσιμα αλλά ο Παπαδήμος και το ΠΑΣΟΚ με την υψηλή επιστασία της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά!

Δεν εξευτέλισε μισθολογικά τους Ελληνες πιλότους (και τους στρατιωτικούς γενικά) ο ΣΥΝ αλλά αυτοί που σήμερα κατηγορούν τους ... άλλους!

Αυτά όμως κατά τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους αποτελούν ... «Ελληνοτουρκική φιλία» ενώ οι θέσεις του Τσίπρα, αποτελούν προδοσία!!!

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί το σύστημα πλέον ζορίζεται αρκετά!

Και με δεδομένη την βούληση του λαού για «επανάσταση στις κάλπες», είναι βέβαιο ότι «οι καθεστωτικοί» ήδη θα έχουν σκεφτεί σοβαρά την πιθανότητα να έχουν έτοιμη μια βαλίτσα κι ένα εισιτήριο ... one way!!! Χωρίς επιστροφή!

Ο Τσίπρας και ο Καμμένος αποτελούν τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα ΔΕΚΑ χρόνια, πολύ απλά διότι έκαναν επίσημες θέσεις τους, την βούληση του λαού!

Ακόμη κι αν σχηματίσει Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με δεκανίκια αριστερά, θα είναι βραχύβια ! Πολύ βραχύβια! Τόσο βραχύβια πουβλέπω τα μέλη της να ... «συνοστίζονται» στα αεροδρόμιο για να εξασφαλίσουν μια θέση σε αεροπλάνο με προορισμό την πόλη ... «Οπου Νάναι».

Και ένα τέτοιο εξάμβλωμα, θα οδηγήσει τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, σε τεράστια επιτάχυνση της διάλυσής τους, πολύ απλά, διότι μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ξεκαθαρίσει κάτι το οποίο, Τσίπρας , Καμμένος το έχουν κάνει ήδη!

Θα υπακούσουν στην Τρόικα για νέες περικοπές και επιβολές πρόσθετων φόρων;

Θα άρουν το νομοσχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ή μόλις βγουν στην εξουσία θα παραδώσουν το βιος των ανυπεράσπιστων Ελλήνων βορά στις τράπεζες και στους δανειστές μας;


Σας καλώ να παρατηρήσετε την εβδομάδα που έρχεται, την «κολοτούμπα» ακόμα και δημοσιογράφων που έδωσαν μάχες προεκλογικά κατά του Μνημονίου, καθώς και πως θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν την εξής άποψη: «ας δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία στον δικομματισμό»! Παρακολουθείστε το φαινόμενο αυτό και θα καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι πλέον η διείσδυση της χούντας των δανειστών μας, ακόμη και σε φίλα προσκείμενους προς το λαό δημοσιογράφους!

Θα εκπλαγείτε!

Κλείνοντας αυτό το άρθρο , ο λαός έστειλε μήνυμα , που λέει, ότι μόλις βρεθεί κάποιος που θα σκίσει το μνημόνιο, θα τον κάνει ηγέτη για τα επόμενα ΕΙΚΟΣΙ χρόνια! Δεν έδωσε εντολή για επαναδιαπραγμάτευση αλλά για κατάργηση της Δανειακής Σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη, από μηδενική βάση , από άτομα που δεν είναι πολιτικά και βιολογικά, ξεπουλημένοι!

Δεν γνωρίζω αν την διαπραγμάτευση αυτή είναι ικανοί να την κάνουν ο Τσίπρας, ο Καμμένος ή κάποιος άλλος!

Αυτό που γνωρίζω σίγουρα, είναι ότι δεν είναι ικανοί ο Βενιζέλος κι ο Σαμαράς !

Κι αν δεν άκουσαν την Τετάρτη πριν τις εκλογές που τους έγραψα ότι ο πρώτος θα χάσει 30 μονάδες και ο δεύτερος θα χάσει 15, ή έκαναν ότι δεν άκουσαν, τότε να προσέξουν καλύτερα τούτη την Τετάρτη, γιατί τα «μερομήνια» δίνουν το 30 να γίνεται 37% και το 15% να γίνεται 16%.

Αλλά μέχρι τότε έχουμε καιρό να τα ξαναπούμε!