Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Για τους αναποφάσιστους!!

Στις 15 Μαίου έρχεται νέα χρεοκοπία;

Γίνεται ένα χρεοκοπημένο («και με σφραγίδα») κράτος, δηλαδή με πληρωμή ακόμα και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) στους δικαιούχους κατόχους των απλήρωτων ομολόγων, να ξαναχρεοκοπήσει δύο μήνες μετά την πρώτη του χρεοκοπία; Γίνεται, αν πρόκειται για την Ελλάδα και την κρίση χρέους της την έχουν διαχειριστεί ξένα κέντρα με πολιτικούς- μαριονέτες!
Ιδού λοιπόν, πως διαμορφώνεται η κατάσταση μόλις είκοσι ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του περίφημου PSI (που θα «έβαζε πάτο στο βαρέλι» κατά την έκφραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλου από το περασμένο ακόμα καλοκαίρι) και πως η Ελλάδα παρ’ότι έχει πιάσει «πάτο» πλέον εν είδη γεωτρύπανου σκάβει τον πάτο του βυθού για οριστικό ενταφιασμό.
Βέβαια το πιθανότερο είναι ότι θα έχει και παρέα σύντομα στην χρεοκοπία: «Η Ελλάδα ήταν ένα σπυρί, η Πορτογαλία είναι πληγή και η Ισπανία όγκος». Αυτή είναι η κατάσταση στην ευρωζώνη αυτή στιγμή σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, Bill Gross.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε μετά τη νέα άνοδο στην απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου που άγγιξε το 5,85% (!), επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, προτού δηλαδή ξεκινήσει η ΕΚΤ τις μαζικές ενέσεις ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αλλά προηγούνται τα δικά μας, όπου: Ομόλογα αξίας περίπου 8,5 δισ. ευρώ ξένου δικαίου , δεν δέχονται το PSI και ζητούν να αποπληρωθούν στο 100% της αξίας του και αυτό είναι οριστικό αρά τη νέα αναγκαστική παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, μπας και συγκινηθούν.
Είναι αυτό ακριβώς που είχαμε προβλέψει: Αυτούς δεν μπορεί κανείς να τους εκβιάσει γιατί τα έχουν αγοράσει βάσει του ξένου δικαίου τα ελληνικά ομόλογα που σημαίνει ότι πάνε στα ξένα δικαστήρια και ξεκινούν τις κατασχέσεις κρατικής περιουσίας, αφού πρώτα πληρωθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνοτυ (CDS). 
Δηλαδή, αυτοί δεν θέλουν, δεν τους συμφέρει καν, να πληρώσουμε! 
Ότι θα συμβεί δηλαδή, πολύ σύντομα και με τον κύριο όγκο των λοιπών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν από την «ελληνική» κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να πληρωθεί το χρέος με το βάραθρο της ύφεσης που έχουν οδηγήσει τη χώρα η εγχώρια οικονομικο-πολιτική ελιτ και οι ξένοι συνεργάτες τους.
Αυτά, λοιπόν τα ομόλογα που ζητούνται να αποπληρωθούν στο 100% της αξίας τους είναι καθαρά κερδοσκοπικά και άρα πιο επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα: Ανήκουν σε  hedge funds, τα οποία απέκτησαν τους τίτλους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στο 35-40% της ονομαστικής τους αξίας και εκβιάζουν τώρα να αποπληρωθούν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.
Η κυβέρνηση αμήχανα δηλώνει ότι "το οικονομικό της πρόγραμμα δεν προβλέπει διαθέσιμα κεφάλαια για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να λάβουν μέρος στο PSI πέρα των ποσών που αυτοί θα λάμβαναν σε διαφορετική περίπτωση", αλλά η ISDA, από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι η μη πληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων, θα αποτελέσει εκ νέου πιστωτικό γεγονός και βέβαια μετά έρχονται οι κατασχέσεις!
Η πρώτη κατραπακιά έρχεται στις 15 Μαΐου, που λήγει το πρώτο ομόλογο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αν δεν πληρωθεί στο 100%, έρχεται νέα πτώχευσης, νέα ενεργοποίηση CDS, αλλά και κάτι άλλο που δεν είχαμε στην πτώχευση του Μαρτίου: Προσφυγή σε ξένα δικαστήρια όπου θα γίνουν απαιτητά ή τα λεφτά ή η περιουσία του ελληνικού δημοσίου! Το ύψος του ομολόγου που λήγει στις 15 Μαΐου είναι 450 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι σοβαρό το ποσό, αλλά αν πληρωθεί τότε θα γίνει … χαμός: Αυτομάτως θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας του PSI, αφού η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει στο 100% τα ομόλογα όσων αρνούνται το PSI, καθώς αναμένονται οι εύλογες αντιδράσεις όσων αποδέχτηκαν το haircut κατά 53,5%.
Εδώ λοιπόν πιθανόν να έχουμε και μία πρώτη εξήγηση για τους λόγους που σπρώχνουν σε αναβολή των εκλογών, πέρα από την αφορμή που είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ποιος θα ήθελε να σκάσει στα χέρια του μια δεύτερη χρεοκοπία στις 15 Μαΐου, αν οι εκλογές γίνουν στις 6 του ίδιου μήνα; φαντασθείτε μια συγκυβέρνηση π.χ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ (αν μπει στη Βουλή) και να τους σκάει δεύτερη χρεοκοπία, πιο βαριά για διάφορους λόγους, από την πρώτη, την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης! Γιατί τα παραπάνω που γράφουμε δεν είναι εικασίες, αλλά γεγονότα για τα οποία βέβαια είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως, όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι "Με το PSI μπήκε σε ένα δρόμο η ελληνική οικονομία".
Πέρα από αυτά, τα νέα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν την πτωτική (βασικά ελεύθερη πτώση) πορεία των πρώτων ημερών εκπέμποντας εξαιρετικά άσχημα μηνύματα στις αγορές: Διαπραγματεύονται περί το 20% της αξίας τους. Γιατί την ακρίβεια τα νέα ελληνικά 11ετή ομόλογα που αντικατέστησαν τα παλιά, που έχουν υποχωρήσει κοντά στο 22% των ονομαστικών τους τιμών, ακολουθώντας μάλιστα πτωτική πορεία από την έκδοσή τους (12 Μαρτίου) μέχρι και σήμερα.
Έτσι οι απώλειες που υπέστησαν από το PSI οι κάτοχοί τους, θεσμικοί και φυσικά πρόσωπα π.χ. οι μικροομολογιούχοι ήταν αρχικά 53,5%, και τώρα η τρέχουσα αξία των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων είναι μειωμένη έναντι των αρχικών ονομαστικών τιμών κατά 72-75%!
Μιλάμε πλέον όχι για haircut (κούρεμα), αλλά για headcut (αποκεφαλισμό).
Μέσα σε όλα αυτά το spread του 11ετούς -που χρησιμοποιείται ως ομόλογο αναφοράς 10ετούς διάρκειας από την αγορά- έχει αυξηθεί περισσότερο από 400 μονάδες βάσης σε λιγότερο από ένα μήνα, ξεπερνώντας τις 2.000 μβ, ενώ η απόδοση έχει ενισχυθεί περίπου 4%, διαμορφούμενη στο 22,1% από 18,26%, εξακολουθώντας σαφώς να είναι μακράν η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.
Και βέβαια στο εξωτερικό όλοι μιλάνε για το … επόμενο PSI. Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα κατά 32 έως 67 δισ. ευρώ, από το 2015 και μετά.
Πρακτικά: Μόνη λύση η ολική διαγραφή του χρέους μονομερώς. Tι φοβόμαστε; Μην μας πτωχεύσουν; Μα εδώ πτωχεύουμε κάθε δεύτερο μήνα και ταυτοχρόνως αυξάνεται ο δανεισμός και το έλλειμμα και βυθιζόμαστε σε φαύλο κύκλο ύφεσης καθημερινά. Μέχρι στιγμής πτωχεύσαμε δύο φορές από το καλοκαίρι: Μία περιορισμένη χρεοκοπία τον Ιούλιο και μία ολική χρεοκοπία τον Μάρτιο και έρχεται και η 15η Μαΐου για τρίτη και δεύτερη ολική.
Το χρέος πρέπει να διαγραφεί μονομερώς, συνολικά. Με εξαίρεση τους ιδιώτες Έλληνες ομολογιούχους. Με όποιο κόστος. Το όποιο κόστος μπορεί να σημαίνει οδύνες 2-3 χρόνια. Αλλά οι νυν επιλογές για τις οποίες επαίρονται ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και ΝΔ (κατά δεύτερον), οδηγεί σε μία καταστροφή η οποία θα συνεχίζεται χωρίς τέλος για την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τα βάθη του 21ου αιώνα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Αποκαλύψεις της New York Times

Αποκαλύψεις της New York Times: Η Γκόλντμαν Σακς συνιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας εκμετάλλευσης και πορνείας ανηλίκων κοριτσιών

γράφει ο  Lucio Manisco
Η δουλειά είναι δουλειά, και ας μην αρέσει στην «προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού» του Μαξ Βέμπερ, όταν πρόκειται για το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο, ειδικά όταν ασκείται με εξαναγκασμό ανήλικων κοριτσιών, είναι μια εξαιρετικά αποδοτική επιχείρηση. Πώς θα μπορούσε να αγνοηθεί από τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο η οποία, παρά τις ευθύνες της στην πρώτη γραμμή για την οικονομική κρίση που τράνταξε τον κόσμο, συνεχίζει να κατέχει τα υψηλότερα επίπεδα στις κυβερνήσεις και στα μεγαλύτερα δυτικά διεθνή ιδρύματα; 

Δεν αγνοεί, όχι προφανώς, η Γκόλντμαν Σακς ότι, από το 2000 μέχρι πριν από ένα μήνα, είχε αγοράσει και συνδιοικούσε με μερίδιο 16% την μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται, με την ιστοσελίδα της, στην προώθηση και εκμετάλλευση της πορνείας ως επί το πλείστον ανηλίκων κοριτσιών. Εν αγνοία της;   Δύσκολά να το υποστηρίξει, όπως το προσπάθησε, καθώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Village Voice Media, καθόταν ο κ. Scott L. Lebovitz, ένας από τους διευθυνόντων συμβούλων της Γκόλντμαν, τουλάχιστον μέχρι το 2010: όταν η δικαστική εξουσία και το Κογκρέσο ξεκίνησαν τις πρώτες έρευνες για τις προσοδοφόρες δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία κατείχε το 70% της αγοράς των ΗΠΑ για την προώθηση αυτής της ατιμωτικής αγοράς. Στις αρχές του 2010, παραιτήθηκε ο Lebovitz αλλά η Γκόλντμαν Σακς δεν κατάφερε να απαλλαγεί από αυτή την ενοχλητική συμμετοχή πριν από την 29 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Είναι η New York Times, της 1ης Απριλίου, η οποία αποκάλυψε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Nicholas D. Kristof, έναν από τους πιο διάσημους δημοσιογράφους και οικονομικούς σχολιαστές της εφημερίδας.   
«Η μεγαλύτερη πλατφόρμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανήλικων κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες  -έγραψε ο Kristof-  φαίνεται να είναι μια ιστοσελίδα που ονομάζεται Backpage.com.  Αυτό το πραγματικό κατάστημα κοριτσιών και γυναικών ήσσονος σημασίας που εξαναγκάζονται σε πορνεία, ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Village Voice Media. Μέχρι χθες δεν ήταν σαφές ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες. 
Λύσαμε το μυστήριο. Εμφανίζεται ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων  καταγράφεται η  Γκόλντμαν Σακς σε ποσοστό 16%».  
Ο δημοσιογράφος ανέφερε την αμηχανία της Γκόλντμαν Σακς, όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, και τον «φρενιτικό ρυθμό» με την οποία απέσυρε αμέσως τη μετοχική συμμετοχή της. «Δεν είχαμε καμία επίδραση στη διοίκηση της εν λόγω εταιρίας», ήταν το σχόλιο του Andrea Raphael, εκπρόσωπου της Γκόλντμαν Σακς: σχόλιο το οποίο μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο οικονομικός γίγαντας των ΗΠΑ και του κόσμου ήξερε και δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει ή να τροποποιήσει τον χαρακτήρα της φύσης των συναλλαγών γύρω από την εμπορία του σεξ από την Village Voice Media.  

Αυτό για να πούμε πόσο είναι ανάρμοστο να πιστεύουμε ότι ο κ. Mario Monti, κύριος σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς για την Ευρώπη, ήταν ενήμερος σχετικά με τη συμμετοχή, όσο οριακή να είναι, του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην πορνεία ανηλίκων στο έδαφος της Αμερικής (Βόρειας) και σε άλλες ηπείρους του πλανήτη.

Μετάφραση από τα ιταλικά στα γαλλικά: Marie-Ange Patrizio


ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΕΝΙΝΙ.

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΕΝΙΝΙ.
«Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα»: Κάπως έτσι ξεκίνησε την ομιλία του μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος αναγορεύτηκε την Τετάρτη επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.
«Δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει. Όλος ο κόσμος, η Ευρώπη χρωστάνε στην Ελλάδα» είπε.

Όπως πάντα εκδηλωτικός, ο Ρ.Μπενίνι δεν δίστασε να σκαρφαλώσει στα έδρανα και να ανέβει στο βήμα καταχειροκροτούμενος.
 
«Ευχαριστώ. Καλησπέρα. Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά» είπε ο Ιταλός ηθοποιός, ο οποίος μίλησε για τη «Θεία Κωμωδία».
«Για μια εξόχως σημαντική στιγμή» για το πανεπιστήμιο μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την αναγόρευση διευρύνεται ο πνευματικός πλούτος του ιδρύματος.

«Πολύτιμο κομμάτι του ιταλικού πολιτισμού» χαρακτήρισε τα έργα του τιμώμενου, ο πρόεδρος του τμήματος Φοίβος Γκικόπουλος.

Η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Κατερίνα Ευαγγέλου, επισήμανε ότι
ο Ρομπέρτο Μπενίνι αποτελεί τον επιφανέστερο απόγονο της μακράς παράδοσης των γελωτοποιών της ιταλικής αυλής και της κομέντια ντελ άρτε. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη σχέση του Μπενίνι με τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, τονίζοντας ότι επαναπροσδιόρισε τη σχέση του έργου με το ευρύ κοινό και το ελευθέρωσε από τη «διπλή φυλακή» του σχολικού περιβάλλοντος και της ιστορικής και λογοτεχνικής αγοράς.
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία του Γούντι Άλεν, To Rome with Love.

ΩΜΗ ΒΙΑ απο τα νεοφασιστικά ΜΑΤ.

Συνάδελφοι, σε λίγες ώρες ο Μάριος Λώλος μπαίνει στο χειρουργείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο χτυπιέται από τα ΜΑΤ – έτσι και τούτη τη φορά δεν πιστεύαμε ότι είναι κάτι σοβαρό. Και τούτη τη φορά νομίζαμε όλοι ότι θα την γλιτώσει με ένα καρούμπαλο, με δυο μώλωπες και η ζωή θα συνεχιστεί.

Όπως συνεχίστηκε όταν χτύπησαν κατά πρόσωπο την Τατιάνα. Όπως συνεχίστηκε όταν στρίμωξαν τον Άρη. Όπως συνεχίστηκε όταν άφησαν ανάπηρο τον Μανώλη. Όπως, άλλωστε, συνεχίστηκε όταν χτύπησαν ξανά τον Μάριο πριν λίγο καιρό. Όμως αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά.

Αυτή τη φορά η γκλοπιά του «οργάνου» (που πάμε στοίχημα; Για άλλη μια φορά καμία ΕΔΕ δεν θα αποκαλύψει το όνομα και το βαθμό του) ήταν πισώπλατη. Και άνοιξε το κρανίο του και προκάλεσε αιμορραγία και πιέζει τον εγκέφαλό του και τον στέλνει στο χειρουργείο. Αν δεν κάνει, μας λένε, την επέμβαση μπορεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του να είναι επιληπτικός. Γιατί;

Γιατί ήταν εκεί όταν εκατοντάδες συμπολίτες μας διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία που ήθελαν να περάσει για αυτοκτονία. Γιατί οι εικόνες του από το έγκλημα που συντελείται στην Ελλάδα ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Γιατί, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί μας, ο Μάριος έχει διαλέξει πλευρά: ούτε ψέματα, ούτε αυταπάτες, είναι με τους εργάτες.

Τις επόμενες ώρες πολλά ντοκουμέντα θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα αποδεικνύουν ότι η επίθεση των κρανοφόρων στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ έγινε χωρίς καμία αφορμή και μόνο για λόγους εκδικητικούς. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά και δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσουμε για αυτό – θα το κάνει ο δικηγόρος μας. Ούτε έχει καμία σημασία να αναζητήσουμε τον αριθμό και τα διακριτικά του κρανοφόρου που επέφερε αυτό το δολοφονικό, κατά τους χαρακτηρισμούς των γιατρών, πλήγμα στον Μάριο. Ελάχιστη σημασία έχει το όνομα του αυτουργού, όταν όλοι γνωρίζουμε το όνομα των ηθικών και των πολιτικών αυτουργών. Είναι τα ίδια χέρια που όπλισαν το χέρι του αυτόχειρα (και εκατοντάδων άλλων), είναι τα ίδια χέρια που χτύπησαν τον Μάριο (και δεκάδες άλλους).

 Η πολιτική του Μαύρου Μετώπου που μετέτρεψε τη χώρα σε εργαστήριο νεοφιλελεύθερων πειραματισμών κατασκευάζει αληθινά θύματα και, ταυτόχρονα, παράγει αληθινά κέρδη. Το αίμα μας είναι ο πλούτος τους, η «σωτηρία» τους είναι ο εφιάλτης μας.

 Ως πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ (που μετρά ήδη δεκάδες θύματα της κρατικής καταστολής), αλλά και ως πολίτης της χώρας που μετατρέπεται ταχύτατα σε σωφρονιστική αποικία, ο Μάριος θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτό το άνανδρο χτύπημα. 

Σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Διασωματειακό των Ενώσεων του Τύπου και περιμένουμε αυτή τη φορά, έστω και αυτή τη φορά, να κάνει κάτι παραπάνω από το να εκφράσει τη «βαθύτατη θλίψη και οργή του». Σε λίγες ώρες ανοίγει η Βουλή των Ελλήνων και περιμένουμε αυτή τη φορά, έστω και αυτή τη φορά, να μην στρέψει το κεφάλι και από αυτή την προαναγγελθείσα επίθεση. Σε λίγες ώρες συνάδελφοι, άλλη μια εργάσιμη μέρα ξημερώνει. Κι ένας από εμάς – ο πολλοστός- δεν θα είναι δίπλα μας.

Αυτό το χτύπημα δεν ήταν στον Μάριο, ήταν στο κεφάλι, στα μάτια και τα αυτιά όλων μας.

Το έστειλε ο Στ.Αναστ.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

05-04-12 Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

05-04-12 Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δελτίο τύπου
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2012.
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 8.813. Από τις παραπάνω αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 2.143 (ποσοστό 24,32%).
Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι 21-6-2012. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2012.
Οι Διευθυντές, Υποδιευθυντές σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές Διευθύνσεων και οι Σχολικοί Σύμβουλοι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.
Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης.
Για τον πίνακα με τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης πατήστε εδώ.
Για την απόφαση μεταθέσεων εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης πατήστε εδώ.
Για την απόφαση μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  σε σχολεία Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ


7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ
Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
του Αλέξη Φυτσιλή-καθηγητή

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ;
Μπορεί στο λεξικό του Υπουργού Παιδείας το λήμμα «αξιολόγηση» να σημαίνει «προσδιορισμός της αξίας και των ικανοτήτων», όμως η χρήση του συγκεκριμένου όρου παραπέμπει σε ένα ακόμη ΨΕΜΑ. Όπως τα χαράτσια βαφτίζονται εισφορές αλληλεγγύης, η απελευθέρωση των απολύσεων-καταπολέμηση της ανεργίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και οι μισθοί εξαθλίωσης–ανταγωνιστικότητα, το κλείσιμο σχολείων και οι ελλείψεις στα βιβλία «πρώτα ο μαθητής», έτσι και η αντιδραστική επίθεση σε εκπαίδευση και εκπαιδευτικούς ντύθηκε με το μανδύα της αξιολόγησης.
Είναι κραυγαλέα αυτή η προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας και δε βλέπουμε κανένα λόγο να υποχρεωνόμαστε κάθε φορά να τρέχουμε και να τοποθετούμαστε πάνω στα ψέματα με τα οποία μας φλομώνουν οι μηχανισμοί του συστήματος– όταν μάλιστα τα ψέματα αυτά είναι τόσο προφανή σε μεγάλα κομμάτια του λαού. Ας μη δίνουμε σημασία στο τι λένε, ας κατανοήσουμε τι εννοούν και τι επιδιώκουν να εφαρμόσουν.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ;
Μέσω της αξιολόγησης, το σύστημα επιδιώκει:
·        την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών και στην ισόβια καθήλωση των υπόλοιπων στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια,
·        μέσω αυτού στην εμπέδωση της τρομοκράτησης και της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και της καθημερινής σχολικής ζωής,
·        την ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων και «επιστημονικά επιχειρηματολογημένη» απόρριψη από την εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών
·        την μετακύλιση της ευθύνης από το σύστημα στους εκπαιδευτικούς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εκπαίδευση αλλά και συνολικά των προβλημάτων που έχει η νεολαία.

ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙΣΤΕ;
Το επιχείρημα αυτό έχει την πηγή του στην πιο επιθετική και χυδαία προπαγάνδα των κυβερνήσεων. Είναι το αντίστοιχο με την επίθεση που γίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι «έχουν μόνιμη δουλειά, κάτι που είναι άδικο (!!) σε σχέση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα». Είναι με δυο λόγια η γνωστή λογική που με το μανδύα της «εξομοίωσης δικαιωμάτων», προσπαθεί να επιβάλλει μια εξίσωση προς τα (πολύ) κάτω, με τελικό στόχο την απόλυτη διάλυση οποιουδήποτε δικαιώματος για όλους τους εργαζόμενους. Ήδη πολλοί έχουν αξιολογηθεί. Οι 1.000.000 άνεργοι, οι διπλάσιοι φτωχοί, οι απολυμένοι -αφού αξιολογήθηκαν- του ΟΕΚ, του ΙΓΜΕ κλπ. Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό το πώς με τόση …αξιολόγηση στην κοινωνία, η ποιότητα των συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων πάει από το κακό στο χειρότερο.

ΜΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ;
Εδώ και αν έχουμε γεμίσει μύθους. Από την Φιλανδία που δεν έχει σύστημα αξιολόγησης, μέχρι τις ΗΠΑ και την Αγγλία που με όχημα την αξιολόγηση είτε απολύονται εκπαιδευτικοί, είτε κλείνουν σχολεία είτε υποχρηματοδοτούνται  καθιστώντας τα σχολεία β’ κατηγορίας. Ας μας πουν οι κάθε λογής παπαγάλοι, εκεί που υπάρχει σύστημα «αξιολόγησης», ωφελήθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από αυτό; Μήπως και στη χώρα μας δεν έχουμε την εμπειρία της εφαρμογές της αξιολόγησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ από ανεξάρτητη μάλιστα αρχή (ΑΔΙΠ) η οποία λειτούργησε ως μοχλός – εκβιασμός για εφαρμογή αντιδραστικών – αντισπουδαστικών επιλογών.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ;
Πριν απ’ όλα να πούμε ότι το επιχείρημα αυτό αφορά μια συντριπτική μειοψηφία εκπαιδευτικών. Δε διστάζουμε να ισχυριστούμε (και επειδή, ακριβώς, απευθυνόμαστε σε συναδέλφους που γνωρίζουν) ότι κατά έναν… περίεργο τρόπο, αυτοί οι ελάχιστοι «λουφαδόροι» είναι κατά κανόνα υπέρ της αξιολόγησης! Γιατί, ακριβώς είναι αυτοί που έχουν τις άριστες σχέσεις με τους –πιο… άξιους- διευθυντές εκπαίδευσης και όλο αυτό το άθλιο κύκλωμα παραγωγής και εκμετάλλευσης ρουσφετιών. Θα επαναλάβουμε ότι η ρητορική που θέλει την αξιολόγηση να σχετίζεται με το ζήτημα των «εργατικών» και «λουφαδόρων» είναι πέρα για πέρα ψεύτικη. Θα θυμίσουμε ότι «αξιολόγηση» θα γίνει με βάση τις κυρίαρχες αξίες του συστήματος και όλα τα άλλα είναι απλή γκεμπελική προπαγάνδα.

ΑΝ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ  ΟΧΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ;
Το δίλημμα είναι πλαστό. Γιατί ακόμα και αν κάποιος υπέθετε ότι θα υπάρξει μόνο αξιολόγηση του σχολείου –πράγμα που δεν πιστεύουμε- το πηλίκο θα παρέμενε το ίδιο: Απλώς η χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση θα έφτανε στον εκπαιδευτικό μέσω της χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης όλης της σχολικής μονάδας. Η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων φέρνει και τους εκπαιδευτικούς πολλών διαλογών, την πολυδιάσπασή τους, τη ρετσινιά ότι δουλεύουν σε σχολείο όχι καλά «αξιολογημένο», όχι ευθυγραμμισμένο δηλαδή με τις πιέσεις του συστήματος.

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΞΙΕΣ;
Η παραπάνω άποψη μπορεί και να λέγεται με καλές προθέσεις όταν προέρχεται από εκπαιδευτικούς που νιώθουν στριμωγμένοι από την πίεση της κυρίαρχης προπαγάνδας και μη βλέποντας κίνημα γύρω τους, νομίζουν ότι θα αναβάλουν την ώρα μιας κάθετης ρήξης με τις κυρίαρχα ιδεολογήματα. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. Αλλιώς εννοεί τις έννοιες εργασία-μισθός ο εργαζόμενος τελείως αντίθετα ο εργοδότης. Όλες οι έννοιες προσδιορίζονται με βάση αξίες, κατευθύνσεις και σχεδιασμούς. Αυτές του ατομισμού ή αυτές της συλλογικότητας, της ρουφιανιάς ή της αξιοπρέπειας, της σιωπής ή της διεκδίκησης, της υποταγής και του φόβου ή του αγώνα; Με δυο λόγια «άξιος» με βάση τις αξίες του συστήματος ή τις αντίθετες; Αναρωτιόμαστε αν  έχει κανένας συνάδελφος αυταπάτες για το ποιο θα είναι το οπλοστάσιο… αξιών με βάση τις οποίες αξιολογεί το σύστημα. Εν κατακλείδι: Στη σημερινή κοινωνία ή δε θα υπάρχει «αξιολόγηση» ή θα υπάρχει με βάση τα κριτήρια και τις επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης. Και αν κάποιος συνάδελφος, νιώθει κουρασμένος από τις σοβαρές δυσκολίες και αντιφάσεις που συναντάμε στη δουλειά μας και αποζητά, τουλάχιστον, μια «ορθολογικοποίηση» έστω αυτής της ταξικής εκπαίδευσης, έχουμε να πούμε το εξής: ότι η –υποτιθέμενη- ορθολογική διαχείριση αυτού του συστήματος έχει αποδειχτεί, ιδιαίτερα… ανορθολογική και καταιγιστικά επιθετική στα δικαιώματά μας. Ας αναλογιστούμε αυτά που βιώνουμε σήμερα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ενάντια σε λογικές «ιδιομορφίας και εξαίρεσης του κλάδου» να αναπτυχθεί κοινός αγώνας με όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο που θα μπλοκάρει την προώθηση της αξιολόγησης και θα ανατρέψει όλο το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται.
Σίγουρα ένα κομμάτι της μάχης είναι η μαζική άρνησή μας να συμμετέχουμε σε προγράμματα αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης και να μπλοκάρουμε τις υποστηρικτικές τους διαδικασίες. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Η λογική της ανυπακοής μπορεί να είναι χρήσιμη για να συσπειρώσει δυνάμεις και να δημιουργήσει εστίες αντίστασης, αλλά δεν είναι αρκετή. Άλλωστε, είναι πιθανό το σύστημα να επιλέξει να περάσει το βασικό κορμό της αξιολογικής διαδικασίας μέσα από πιο επιθετικές και κεντρικές διαδικασίες εξετάσεις εκπαιδευτικών, σύνδεση αξιολόγησης εκπαιδευτικών με επιδόσεις μαθητών κλπ. Είναι αποκαλυπτική η αποστροφή του σχεδίου για το νέο εξεταστικό στο Λύκειο: «με βάση τις παραπάνω ρυθμίσεις, τόσο στο επίπεδο των αλλαγών στα προγράμματα σπουδών όσο και των αλλαγών στον τρόπο αξιολόγησης… επιχειρείται η αντικειμενικοποίηση της αξιολόγησης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου». Και ας σκεφτούμε ότι το παραπάνω αποτελεί κι ένα μηχανισμό να γίνουμε οι εκπαιδευτικοί ιμάντες εντατικοποίησης και υλοποίησης ταξικών φραγμών κάτω από το φόβο της ανεργίας…Με άλλα λόγια, Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΕΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ!
Όχι στις απολύσεις και στην εξαθλίωση – μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Όχι στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Δημόσια και δωρεάν παιδεία. Καμία συμμετοχή σε προγράμματα αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης – Μπλοκάρισμα κάθε διαδικασίας. Ανατροπή όλου του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης. Κοινοί αγώνες των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο.

Η αξία του ανθρώπου κρύβεται στην ανθρωπιά του και την αυτογνωσία του

Το στέλνω σαν αναπροσδιορισμό της σκέψης μου...

Την Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012, και ώρα 02:55, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της νήσου Χίου, με σκοπό την αεροδιακομιδή οκτάχρονου, Έλληνα ασθενούς από το κρουαζιερόπλοιο "Νήσος Χίος", το οποίο έπλεε 18 Ναυτικά Μίλια Βορειοανατολικά της νήσου Άνδρου.
Το ελικόπτερο μετέφερε με ασφάλεια τον οκτάχρονο ασθενή και τον πατέρα του, στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροδρόμιο Ελευσίνας την 04:53. Κατά πληροφορίες, η κατάστασή του βαίνει βελτιούμενη.

Χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο και τις αντίξοες συνθήκες, οι πιλότοι και οι διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πάντα εκεί. Είναι οι άνθρωποι που υπερβάλλουν εαυτούς, εκείνοι στους οποίους οι νησιώτες και όσοι ταξιδεύουν στο Αιγαίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους, γνωρίζοντας πως αν παραστεί ανάγκη θα βρεθούν δίπλα τους για να βοηθήσουν.

Το βίντεο είναι συγκινητικό και δείχνει ανάγλυφα τον επαγγελματισμό των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας που κάνουν να φαίνεται παιχνιδάκι ένα εγχείρημα που ο συνηθισμένος άνθρωπος δύσκολα θα αποτολμούσε.

Δείτε το  βίντεο
εδώ: http://vimeo.com/39768473

Σχόλιο για αυτοκριτική:
Δεν χρειάζεται να κάνουμε σύγκριση για αυτά που κάνουν με το μισθό που παίρνουν.
Εδώ φαίνεται, ότι η ψυχή για Εθνικό ή ανθρωπιστικό σκοπό είναι ανώτερη από τα χρήματα που κάποιοι από μας-ίσως μικρή μειοψηφία- κλαίγονται ότι δεν τους φτάνουν (και ίσως κλέβουν "νόμιμα" για να συμπληρώσουν), αντί να ερωτηθούν αν τους αξίζουν!
Ο άνθρωπος είναι πολυσύνθετο ον και δεν έχει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης.
Η αξία του, κρύβεται στην ανθρωπιά του και στην αυτογνωσία!
Άρα ΑΞΙΑ και ΑΞΙΩΜΑΤΑ δεν πάνε πάντα μαζί. Ή αλλιώς: δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

ΥΓ. Ισως η αξιολόγηση θα μπορούσε να ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω. Κάτι που βιώνουμε καθημερινά αλλά χωρίς αποτέλεσμα!

Αρης

Απώλεια που θα τη συνειδητοποιούμε όσο περνάει ο καιρός και θα πενθούμε όλο και περισσότερο.

Λυπάμαι!
Απώλεια που θα τη συνειδητοποιούμε όσο περνάει ο καιρός και θα πενθούμε όλο και περισσότερο.

Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Ε.Δ.Β.

Ανακοίνωση.
 

Σε λίγες ώρες ο Ο.Ε.Δ.Β. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, θα αποτελεί παρελθόν, καταργείται οριστικά. Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής «πετάει μακριά», γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη μνημονιακή εκπαίδευση. Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το … Μέλλον είναι μόνο το … «ηλεκτρονικό βιβλίο» και οι «διαδραστικοί πίνακες».

Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία (3) δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για τη συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70 €), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα, την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κ.λ.π.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του ΥΠΔΒΜΘ και υπάρχει ιστορική ευθύνη στην πολιτική ηγεσία να τα διαφυλάξει και αξιοποιήσε.

Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με πίκρα και ανησυχία, για το μέλλον της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Ζήσανε τη φετινή χρονιά, τη χειρότερη από ιδρύσεως του Ο.Ε.Δ.Β., που τα βιβλία στάλθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, που τα λάθη και οι παραλείψεις των ιθυνόντων στοίχησαν εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, προάγγελος των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν τη φετινή χρονιά που εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά.

Οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, ευχαριστώντας τους για την πολύχρονη συνεργσία και υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα για μία ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στην υπηρεσία του λαού. Η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής, ελπίζει να μην ξεχασθεί και ονειρεύεται τη μέρα που σε μία Ελλάδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από δανειστές-επιτηρητές-τροϊκανούς, θα ξανακληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την εκπαίδευση των μαθητών.

 Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας

Μάκης Λυκόπουλος       Σταύρος Ευσταθόπουλος

Το έστειλε η Ελένη Γκ.

Ο γέροντας αυτός ήταν ο πατέρας μας…

Ο γέροντας αυτός ήταν ο πατέρας μας…

 


Ο μπαρμπα Μήτσος. Για άλλους, ο κυρ Δημήτρης. Έφυγε με το κεφάλι ψηλά, μα μ’ ένα τέλος που δεν του ‘πρεπε. Σε κανέναν άνθρωπο. Κάποτε, κάπου   μύρισε τη ζωή. Έκλαψε, γέλασε, μεγάλωσε –μπορεί και με στερήσεις, δεν έχει σημασία- ερωτεύτηκε, πόνεσε, υπηρέτησε την πατρίδα, αγάπησε, έκανε παιδιά, δούλεψε, κουράστηκε, πάλεψε, απόκαμε. Όπως έκανε ο πατέρας μου και ο δικός σου πατέρας, οι πατεράδες όλων μας…
Τι να ζητάει ένας άνθρωπος σ’ αυτήν την ηλικία… Για ποιο λόγο να πάλεψε τόσα χρόνια σ’ αυτή τη ζωή… Για να ζήσει με αξιοπρέπεια! Για να μπορεί τις νύχτες να κλείνει τα μάτια του ευτυχισμένος. Και τα πρωινά να χαίρεται την καινούργια μέρα. Να κρατάει το χέρι της γερόντισσας και να καμαρώνουν μαζί τα παιδιά, να χαίρονται τα εγγόνια τους. Να είναι περήφανος που όσα, απλά και αυτονόητα,  προσπάθησε να φτιάξει, τα πέτυχε. Και τώρα να τα γεύεται ήσυχος. Με τις υποχρεώσεις του ήταν εντάξει, το μερίδιο που του χρέωσαν… Ένας άντρας νοικοκύρης, που περπατούσε  στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά. Όπως και ο πατέρας μας.
Όμως δεν τα λογάριασε καλά. Δεν πέρναγαν όλα απ’ τα δικά του χέρια. Λίγο πιο πέρα,  κάποιοι παραφύλαγαν καλά κρυμμένοι. Πέφτουν πάνω του με τα γαμψά τους νύχια και τον ματώνουν. Του αρπάζουν αυτό που μια ζωή φύλαγε σαν πολύτιμο θησαυρό, την αξιοπρέπειά του. Του ποδοπατούν την ανθρώπινη υπόσταση. Του κλέβουν το οξυγόνο. Ο γέροντας τρέκλισε, δεν άντεξε, απόκαμε, έπεσε..  Δεν φτάνουν τα κουράγια. Πήρε την απόφαση να φύγει... 
Μάζεψε όση δύναμη του είχε απομείνει και στάθηκε όρθιος. Με όση αξιοπρέπεια μπόρεσε να κρύψει από τους ληστές. Δεν μίλησε, δεν φώναξε, ούτε ένα «γεια»...  Δεν ζήτησε τίποτα από κανέναν. Ευχήθηκε μόνο, κάποιοι, νεώτεροι και  πιο δυνατοί από αυτόν, να φέρουν μια μέρα πίσω την κλεμμένη αξιοπρέπεια. Τη δική του και τη δική μας. Και έφυγε μόνος… όπως ήρθε… 
oikodomos
 
Το έστειλε ο Αλέξης Φυτσ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ.ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 4/4/2012 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΜΝΗΜΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ
Πεθαίνοντας στην Πλατεία Συντάγματος
4 Απριλίου 2012
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΪΝΟΙ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΛΗΤΑΡΙΑΤΟΥ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
Κλεάνθης Γρίβας
5/4/2012

Στις 4 Απριλίου 2012, λίγο μετά την απέλπιδα πράξη του Δημήτρη Χριστούλα, 77 ετών, συνταξιούχου φαρμακοποιού, ενός από τα θύματα των προδοτικών Μνημονίων που προσφέρουν την ελληνική κοινωνία βορά στη ακόρεστη κερδοσκοπική μανία της διεθνούς χρηματοπιστωτικής μαφίας (της πιο επικίνδυνης μορφής του οργανωμένου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας), οι ύαινες της πλύσης εγκεφάλου, μίσθαρνα όργανα του εγχώριου κλεπτοκρατικού οικονομικού και πολιτικού αληταριάτου, άρχισαν να αφήνουν υπονοούμενα για την «ψυχική υγεία» του θύματος,προσπαθώντας να διαστρέψουν και να ακυρώσουν τα πραγματικά αίτια της πράξης του, τα οποία αποτυπώνονται με συγκλονιστική σαφήνεια στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε:
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι΄ αυτή… Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου… Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότεςόπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα Πορέτο του Μιλάνου)».

Το έστειλε ο Γιώργος Ξανθ.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 77ΧΡΟΝΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 4.4.2012

                                       
                                                                              

ΣΧΕΔΙΟ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

υβρίδια
Μποϋκοτάζ όταν βλέπουμε τέτοιες ετικέτες. Αυτό είναι ανήκουστο: για να διατραφείς, να χρειάζεσαι δικηγόρο για να σου λέει αν επιτρέπεται να το φας ή το τι θα το κάνεις!
Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις... το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα... ετοιμαστείτε για ακραίες καταστάσεις στο προσεχές μέλλον!!!
         
Απαγορεύεται η φύτευση ,εξαιτίας του ότι η "ράτσα" της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο "Codex Alimentarius",βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή "τέτοιου τύπου" με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.

Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο , ο έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες,γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.Ο έλεγχος του φαγητού θα βοηθήσει την νέα τάξη να εδραιωθεί.!

Ποτέ μην αφήσεις αμαθείς ανθρώπους να κρίνουν.
Φωκυλίδης (Γνώμαι, 86)

  
Και να προσθέσω:
Ένας και μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η πρακτική: Μποϋκοτάζ στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τους παραγωγούς που εμπορεύονται τέτοια είδη! Διαβάζετε τα καρτελάκια! Αφήστε αυτά τα προϊόντα στα ράφια τους να τα φάνε μόνοι τους!!!! Η οικονομική ζημιά είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν!!!!

Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε, με όποιον τρόπο μπορείτε!!! Είναι ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια!!!
        
         

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Χρόνος παραίτησης των εκπαιδευτικών

 Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/4/2012
Σχετικά με το χρόνο παραίτησης των εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης
Με αιφνιδιαστική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το αναφαίρετο δικαίωμα των εκπαιδευτικών ως εργαζομένων να παραιτούνται όταν οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι ώριμο γι’ αυτούς. Έτσι, με την τροπολογία αυτή περιορίζεται το δικαίωμα παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης μόνο σε δέκα (10) ημέρες (1 – 10 Ιουλίου) και καταργείται μόνο για τους εκπαιδευτικούς το λεγόμενο «άπρακτο δίμηνο» για την οριστική συνταξιοδότηση που ισχύει στο Δημόσιο. Το μέτρο αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών μιας και οι εκπαιδευτικοί διορίζονταν πάντα κυρίως το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση αυτής της διάταξης.
Να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να παραιτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με υποχρέωση τρίμηνης ειδοποίησης της Υπηρεσίας για την πρόθεση συνταξιοδότησης

Ένας Ελληνοχριστιανός υπουργός Παιδείας: Γεώργιος Μπαμπινιώτης (1967)

Ο κ.Μπαμπινιώτης στον «Ελεύθερο Κόσμο» του 1967

Ένας Ελληνοχριστιανός υπουργός Παιδείας: Γεώργιος Μπαμπινιώτης (1967)
κλικ για μεγέθυνση
Από τον Μανώλη Βασιλάκη
Διαβάστε στην έντυπη έκδοση της Athens Review of Books:
Για την εμφάνιση του Γ. Μπαμπινιώτη στο επίσημο όργανο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών το 1967 (ως επιφυλλιδογράφος του «Ελεύθερου Κόσμου») – και μάλιστα όταν μετά το αποτυχημένο «κίνημα του βασιλιά» εμφανίστηκε στο προσκήνιο η τριανδρία Παπαδόπουλος-Παττακός-Μακαρέζος.
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 1967 στο πρωτοσέλιδο του ο Ελεύθερου Κόσμου υπήρχε «Συνέντευξις του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Στ. Παττακού».
Στο ίδιο πρωτοσέλιδο, κάτω από την συνέντευξη του εθνοσωτήρα Παττακού, έκανε την εμφάνισή του, με επιφυλλίδα του, ο φιλόδοξος σωτήρας της εθνικής μας γλώσσης Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/4/2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σε τροπολογία την οποία κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και ψηφίζεται την Πέμπτη 5/4/2012, αναφέρονται τα εξής:
«…Η θέσπιση κριτηρίων για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης επιστημονικής επεξεργασίας … με την προτεινόμενη ρύθμιση χορηγείται επιπλέον εύλογος χρόνος στο αρμόδιο Υπουργείο για να ολοκληρώσει το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών».
Παρακάτω στο σχέδιο νόμου αναφέρεται:
«…Το προεδρικό διάταγμα (για την αξιολόγηση) εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής εφαρμόζονται και για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι διατάξεις των άρθρων 7, 8 και 9 του ν. 4024/2011».
Τον Ιούνιο, λοιπόν, μαζί με τα υπόλοιπα βάρβαρα μέτρα της φοροληστείας, της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, θα κατατεθεί και η αξιολόγηση των απολύσεων και της σφαγής. Είτε αποτελέσει ξεχωριστή διαδικασία για τους εκπαιδευτικούς, είτε ενσωματωθεί με αυτή των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, η ουσία δεν αλλάζει.
Η Κυβέρνηση και με την τροπολογία αυτή, δεσμεύεται απέναντι στην Τρόικα να υλοποιηθεί, μετά τις εκλογές, ο στόχος των 15 χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2012.
Απαιτούμε:
Να καταργηθεί ο Νόμος 4024/2011 για το Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο
Να αποσυρθεί το Σχέδιο Π.Δ. για την Αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας
Να αποσυρθεί η τροπολογία του Υπ. Παιδείας που προβλέπει έκδοση Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Ο κλάδος μας θα αντιδράσει δυναμικά στα μέτρα σφαγής των εκπαιδευτικών που προωθούνται και μέσω της αξιολόγησης (απολύσεις κ.λπ.).
Προχωρούμε άμεσα σε Γεν. Συνελεύσεις του κλάδου μετά τις διακοπές του Πάσχα για την οργάνωση κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 5/4 στις 18.00 έξω από τη Βουλή

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                                                                            Καρδίτσα 29/ 03 / 2012
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3

ΤΗΛ. : 2441026197 – 27646                                      ΠΡΟΣ        Σχολεία Νομού Καρδίτσας-ΜΜΕ

FAX : 2441026197                                                                                     

ΘΕΜΑ: ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ
            Το εισόδημα όλων των εργαζόμενων, μαζί και των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί 30% έως 50% τα τελευταία δύο χρόνια. Οι περικοπές στους μισθούς, η αφαίμαξη μέσω φόρων, τα απανωτά χαράτσια, η συνεχιζόμενη ακρίβεια, οι αυξήσεις της ΔΕΗ, των διοδίων κλπ, η πληρωμή για παιδεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι σημεία μιας ατελείωτης λίστας αντιλαϊκών μέτρων, που στραγγίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αποδεικνύεται τραγικά, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών των εκπαιδευτικών πνίγεται κυριολεκτικά από τραπεζικά δάνεια, που δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Την ίδια στιγμή που «κουρεύεται» η ζωή μας, οι τράπεζες ενισχύονται για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.

Στις συνθήκες αυτές είναι αναγκαίο ο κλάδος των εκπαιδευτικών μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να διεκδικήσουν μέτρα που θα προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία τους, ανακουφίζοντάς τους στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Απαραίτητα άμεσα μέτρα είναι:
  • Η δραστική περικοπή του κεφαλαίου των στεγαστικών – επισκευαστικών δανείων με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, που να αντιστοιχούν στις δραματικές περικοπές του εισοδήματός μας.
  • Η διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Η αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για όσους συναδέλφους αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω άλλων υποχρεώσεων (σπουδές παιδιών κ.ά.)
Δεν θεωρούμε λύση την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων. Απεναντίας, θεωρούμε πως η επιμήκυνση αποπληρωμής προσθέτει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον εργαζόμενο, καθώς φορτώνεται με τόκους υπερημερίας, τους οποίους θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει εφ’ όρου ζωής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Καρδίτσας θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε συντονισμό με άλλες ΕΛΜΕ, αλλά και σε επίπεδο ΟΛΜΕ ώστε το αίτημα για δραστικές μειώσεις των δανείων να γίνει κεντρικό, κοινό αίτημα ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
  ΦΥΤΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΗΣ                                                                                 ΛΑΠΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ